Nova premijera zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh bit će, u subotu 11, ožujka, praizvedba novog autorskog projekta glumca Tarika Filipovića “Ćiro”, monodrama inspirirana životom nogometnog trenera Miroslava Ćire Blaževića.

Kako se ističe u najavi, nakon uspješnica “Spektakluk” i “Magic Act Show”, u kojima je sudjelovao kao autor i izvođač, Filipovića je za novi projekt inspirirala ličnost njegova dugogodišnjeg prijatelja Ćire Blaževića, “duhovitog, osebujnog i neponovljivog nogometnog trenera svih trenera”, kako su ga prozvali na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998.

“Nogomet, kao nijedan drugi sport, izaziva buru reakcija – o njemu se polemizira, obožava ga se i napada. Stadioni, navijanja, reprezentacije, svjetska, europska prvenstva, sve to toliko obilježava svakodnevicu da se ti važni datumi gotovo mogu upisivati u kalendar kao državni praznici”, stoji u najavi.

“Euforija je do vrhunca, stoga se tema monodrame nametnula sama. No, osim nogometa u širem smislu, tu je u središtu pažnje nešto mnogo zanimljivije: osoba, karakter, jedna nogometna ikona, koja uz svoje ime veže više asocijacija i anegdota nego bilo koja druga urbana legenda. Njegove se rečenice citiraju, njegovo slavno ‘sine moj’ dalo mu je neizbrisiv osobni pečat, kao i njegova neposrednost, ali i ekscentričnost”, dodaje se.

O svemu tome, i o onome što je Ćiro Blažević za njega predstavljao kroz njegovo sazrijevanje kao čovjeka i kao strastvenog nogometnog navijača, Tarik će progovoriti u monodrami, koju supotpisuje s Antoniom Gabelićem.

Osim glumački i redateljski, Filipović predstavu potpisuje i scenografski te je, zajedno s Miroslavom Ćirom Blaževićem, sudjelovao u odabiru glazbe. Autor glazbe je Mario Mirković, kostimografkinja Vedrana Rapić, koreografiju osmišljava Larisa Navojec, a svjetlo oblikuje Tomislav Sabljar.

Komentiraj

FOTO:Marko Lukunic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.