Saša Zinaja

Optužnicom opterećeni Kalmeta traži put suptilnog povlačenja iz aktivne politike, ali sa željom da zadrži postojeći utjecaj

Više izvora bliskih HDZ-u ispričalo je Nacionalu da dodatno rastu tenzije između Tomislava Karamarka i Milijana Brkića uoči unutarstranačkih izbora za stranačka tijela. “Njihovi odnosi gori su od odnosa koji su svojedobno vladali između Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića. Tenzije su u porastu jer su ulozi ogromni. Nakon skorih unutarstranačkih izbora znat će se hoće li Karamarko postati Brkićeva lutka na koncu ili će Brkić krenuti putem Drage Prgometa. Sve će to ovisiti o raspodjeli odnosa snaga u Predsjedništvu stranke, a njih dvojica su u terenskom ratu za svoje kandidate, koji na terenu često izgleda sasvim drugačije od uobičajenih pretpostavki. Naravno, sve je to znatno drugačije od onoga što se plasiralo medijima kada se konstatiralo kako je postignut dogovor da Brkić neće imati protukandidata za funkciju zamjenika predsjednika stranke”, izjavio je za Nacional jedan dugogodišnji član HDZ-a.

Izvori bliski HDZ-u tvrde da je najnapetija situacija na području Dalmacije. Na području Zadra za šefa županijskog HDZ-a kandidirao se Tomislav Ćurko, direktor lokalne komunalne tvrtke Čistoća. Neki lokalni izvori tvrde da se radi o kandidatu koga podržava Karamarko te da se radi o osobi od povjerenja ministra zdravlja Daria Nakića. S druge strane, tvrdi se da Božidar Kalmeta ima neformalnu podršku Milijana Brkića. Kalmeta, koji je godinama opterećen ozbiljnim sumnjama i optužnicama za kriminalne aktivnosti, prema tvrdnjama lokalnih izvora, nominalno traži put za suptilno povlačenje iz aktivne politike, ali tako da zadrži postojeći utjecaj na ključna zbivanja na zadarskom području. Tvrdi se i da se ne namjerava kandidirati za novi gradonačelnički mandat, ali više izvora bliskih HDZ-u tvrdi da se Kalmeti teško može vjerovati, naročito nakon njegovih svojedobnih tvrdnji da će se povući sa svih funkcija bude li protiv njega podignuta optužnica. Zajednica branitelja HDZ-a Gojko Šušak u Metkoviću podržala je za šefa županijskog HDZ-a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji Mladena Šutala, tajnika zajednice branitelja. Osim njega, kandidat za istu funkciju je Branko Bačić. Posebno je zanimljiva situacija na području Šibensko-kninske županije. Ondje se za šefa županijskog HDZ-a natječu tri kandidata. Prema tvrdnjama nekih lokalnih izvora, aktualni župan Goran Pauk smatra se bliskim Josipi Rimac, a među kandidatima su još i gradonačelnik Skradina Nediljko Dujić i Ante Kulušić. Kulušić je dugogodišnji lokalni HDZ-ov lider, koji je funkciju šefa županijskog HDZ-a napustio u listopadu 2015. zbog nezadovoljstva sastavom predizbornih lista. Žestoki je protivnik Josipe Rimac i njenih političkih pokrovitelja, a uspije li pobijediti suparnike, što je po mnogima izgledan scenarij, tvrdi se da će podržati Karamarka.

Komentiraj