U srbijanskom mjestu Palić održani su 24. Dani europskog filma.

Nagradu Žirija kritike za najbolji film u natjecateljskom programu Paralele i sudari dobio je film Ne gledaj mi u pijat, ‘za složen prikaz snažnog ženskog lika i inovativan pristup priči o odrastanju. Film Hane Jušić efikasno kombinira visceralnu fotografiju i zlokobnu elektronsku glazbu koja stvara neprirodan osjećaj klaustrofobije‘, navodi se u obrazloženju žirija koji je odlučivao u sastavu: Marta Balaga (Poljska), Janka Pozsony (Mađarska) i Ivan Velisavljević (Srbija).

Višestruko nagrađen film u režiji Hane Jušić i produkciji Kinorame na 64. Pulskom filmskom festivalu osvojio je četiri Zlatne Arene: za režiju, najbolju glavnu žensku ulogu (Mia Petričević), najbolju sporednu žensku ulogu (Arijana Čulina) i kostimografiju (Katarina Pilić). Osim toga film je nagrađen i na nedavno završenom PriFestu koji se održao u Prištini na Kosovu. Mia Petričević, koja tumači glavnu ulogu Marijane, tamo je također osvojila nagradu za najbolju glumicu, a Hana Jušić proglašena je najboljom balkanskom redateljicom.

Kratki izlet Igora Bezinovića prikazao se u Međunarodnom natjecateljskom programu, a posebno priznanje dodijeljeno mu je ‘za pažljivo i minuciozno građenje narativa i oslobađajući ulazak reditelja-debitanta u igrani film‘. Podsjetimo, Kratki izlet na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu nagrađen je Velikom Zlatnom arenom za najbolji film, a osvojio je i Zlatnu arenu za oblikovanje zvuka (Martin Semenčić).

Žiri je na Festivalu europskog filma Palić odlučivao u sastavu: rumunjski redatelj Christi Puiu, srpski glumac Nikola Đuričko, hrvatska glumica Tihana Lazović i belgijski redatelj Gust Van den Berghe. Zlatni toranj za najbolji film osvojio je Park u režiji Sofie Exarchou, a Palićki toranj za najbolju režiju dobila je Helene Hegemann za film Axolotl Overkill.

Komentiraj