Broj izbjeglica koje su stigle u Mađarsku pao je u utorak na 366 s rekordnih 9380 u ponedjeljak, nakon što je vlada premijera Viktora Orbana zatvorila glavnu kopnenu rutu za ulazak u Europsku uniju, pokazuju podaci policije.

Prema novim mađarskim propisima koji su stupili na snagu u utorak, oni koji zatraže azil na južnoj mađarskoj granici sa Srbijom bit će automatski vraćeni natrag, a oni koji pokušaju ilegalno ući suočeni su za zatvorskim kaznama.

Mađarska policija pokrenula je u utorak kazneni postupak protiv 35 ljudi zbog ilegalnog ulaska u zemlju preko južne granice sa Srbijom, izvijestila je novinska agencija MTI.

MTI navodi da su mađarske vlasti primile 94 zahtjeva za azilom u dvije posebne tranzitne zone u utorak, od koji je 19 odbijeno. Također navodi da su posebni tretman zatražile 74 osobe: 13 obitelji i dvije starije osobe.

Austrijska željeznička tvrtka OeBB izvijestila je da je željeznički promet između Salzburga i Njemačke prekinut je u oba smjera na zahtjev njemačkih vlasti, piše Reuters.

Granične kontrole izazvale su otkazivanje i odgode na linijama iz Salzburga, posljednjeg austrijskog grada na putu prema Njemačkoj za brojne izbjeglice koji su proteklih tjedana stigli iz jugoistočne Europe.

Austrija je u srijedu pooštrila granične kontrole nakon što je to učinila i Njemačka dok istodobno pokušava riješiti situaciju s desecima tisuća migranata koji su još uvijek na njezinom teritoriju zbog sličnih mjera koje je uveo Berlin.

Obje su zemlje otvorile svoje granice prije tjedan dana za val migranata koji su došli preko Balkana i zatim kroz Mađarsku krenuli prema njima, ali je prije dva dana Berlin uveo pojačane kontrole granica dok migranti nastavljaju dolaziti u Austriju.

Priljev migranata u Austriju iz Mađarske usporio se od utorka, kada je mađarska pokušala zatvoriti svoju južnu granicu. Austrija je rekla da će ta mjera usporiti migrante, ali da ih neće zaustaviti.

Austrija i Njemačka pozvale su na održavanje summita EU-a zbog migrantske krize kao i na utvrđivanje kvota za raspodjelu tražitelja azila po zemljama članicama, čemu se protive istočnoeuropske zemlje.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.