Imena kandidata za ministre koji će biti u novoj hrvatskoj Vladi mandatara Tihomira Oreškovića, bit će objavljena u četvrtak, nešto više od dva mjeseca nakon provedenih parlamentarnih izbora.

Tomu će prethoditi sjednica Predsjedništva HDZ-a, na kojoj će se, osim o ministrima, govoriti i o budućim potpredsjednicima Hrvatskog sabora te predsjednicima parlamentarnih radnih tijela iz redova Domoljubne koalicije.

Čelnici HDZ-a i Mosta tijekom dana bi trebali potpisati i sporazum koji će, po riječima Mostove zastupnice Ines Strenja Linić, sadržavati ključne točke koje je Most “ispregovarao i s jedne i s druge strane”.

Ministre i program Vlade mandatar Orešković poslijepodne bi na zajedničkoj sjednici u Hrvatskom saboru trebao predstaviti zastupnicima parlamentarne većine, koji bi novu Vladu trebali potvrditi na plenarnoj saborskoj sjednici u petak.

Sjednica Hrvatskog sabora sazvana je posljednjega dana 30-dnevnog roka koji je mandatar Orešković dobio od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za sastavljanje Vlade, a neki ustavni stručnjaci tumače da bi nova Vlada morala biti potvrđena prije ponoći jer bi, u protivnom, mandatar od predsjednice morao tražiti produljenje roka, što iz HDZ-a oštro odbacuju.

 

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, odbacivši to tumačenje nazvao ga je “pokušajem podvale”.

“To smo provjerili i ti pokušaji lagane podvale nisu točni. Ako saborska sjednica počne u petak, 22. siječnja, i Vlada bude predstavljena, onda rasprava može trajati i deset dana, i to se računa pod taj datum”, naglasio je Karamarko.

Hoće li oporba pokušati opstrukcijskim raspravama glasovanje odgoditi do iza ponoći još nije poznato, a očekuje se kako će se ta tema otvoriti u četvrtak, na sjednici Predsjedništva SDP-a.

Komentiraj

FOTO:Boris Scitar/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.