Francuski milijarder Marc Ladreit de Lacharriere optužen je u petak zbog umiješanosti u skandal s fiktivnim radnim mjestima, u koji je bio umiješan i predsjednički kandidat Francois Fillon, izvijestili su u nedjelju sudski izvori.

Ladreit de Lacharriere zaposlio je Fillonovu suprugu Penelope u časopisu u njegovu vlasništvu “La Revue des Deux Mondes”. Ondje je radila od svibnja 2012. do prosinca 2013. za mjesečnu plaću u iznosu od 5000 eura prije plaćanja poreza.

Blizak Fillonov prijetelj, Ladreit de Lacharriere pozvan je na sud u petak navečer te optužen za zloupotrebu imovine tvrtke, piše Journal du Dimanche.

Fillon i njegova supruga optuženi su još u siječnju kada je satirični i istraživački tjednik Le Canard Enchaine otkrio da je Penelope Fillon u nekoliko navrata dobila izdašne svote novca kao dio parlamentarnog osoblja, odnosno da je bila zaposlena u parlamentu te da joj je tijekom osam godina suprug isplatio oko 500 tisuća eura od parlamentarnih sredstava.

Ustanovljeno je da ne postoji nijedan dokaz ni evidencija koja bi dokazala da je gospođa Fillon uistinu ondje radila.

Za vrijeme predizborne kampanje, nekadašnji premijer Fillon priznao je da je beskamatno od Ladreita de Lacharrierea posudio 50.000 eura, ne prijavivši to. I dalje smatra da nije učinio ništa pogrešno te tvrdi da su optužbe protiv njega politički motivirane.

Komentiraj