Andro Vlahušić, pravomoćno osuđeni gradonačelnik Dubrovnika, dobio je još jednu optužnicu USKOK-a i to za aferu Revelin.

“USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana A. V. (1960.) i L. F. (1979.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, utaje poreza ili carine te povrede obveze vođenja poslovnih i trgovačkih knjiga”, piše u optužnici USKOK-a koja je objavljena na njihovim službenim stranicama.

Osim Vlahušića radi se i o vlasniku koncesije nad lokalom Revelin Lukši Frankoviću, a tereti ih se za štetu veću od 3 milijuna kuna.

“Duboko vjerujem u institucije ove države, bivši sam ministar i saborski zastupnik. Tukao sam se za ovu državu od prvog dana i vjerujem da je pravedna i poštena. Ne želim je dovoditi u vezu s politikom, građani su dovoljno pametni i mudri i nek’ pogledaju datume i sami donesu zaključke”, rekao je Vlahušić kada je protiv njega pokrenuta istraga pred lokalne izbore u Dubrovniku, dodajući da priča oko Revelina traje pet godina da “nitko nikada ništa nije našao”.

Optužnica USKOK-a:

“Optužnicom se prvookrivljeniku, gradonačelniku Grada Dubrovnika, stavlja na teret da je, od svibnja 2010. do prosinca 2014. godine, u Dubrovniku, na traženje drugookrivljenog vlasnika ugostiteljskog obrta u namjeri da njegovom obrtu osigura obavljanje ugostiteljskih usluga u prostoru cijele Glavne dvorane u tvrđavi Revelin, poduzeo niz radnji kojima je na štetu Grada Dubrovnika drugookrivljeniku pribavio znatnu nepripadnu imovinsku korist. Tako je još prije raspisivanja javnog natječaja za davanje u najam točno neutvrđenog dijela Glavne dvorane, prvookrivljenik s drugookrivljenikom dogovorio da će njegov obrt, neovisno o uvjetima natječaja, za iznos najamnine koju će drugookrivljenik ponuditi za zakup dijela Glavne dvorane, u zakup dobiti cijeli prostor Glavne dvorane, kao i da će Gradu Dubrovniku plaćati samo dio prihoda od ulaznica te da će Grad Dubrovnik neosnovano participirati u plaćanju troškova čišćenja, nabave potrošnog materijala i zaštitarske službe. Uz navedeno, prvookrivljenik je, nakon što je 4. kolovoza 2010. zaključio Ugovor o zakupu, drugookrivljeniku omogućio i neosnovano neplaćanje dvije mjesečne zakupnine u iznosu od 115.200,00 kuna. Nadalje, na temelju Ugovora o zakupu prostora i Sporazuma o podjeli režijskih troškova, prvookrivljenik je, sukladno dogovoru s drugookrivljenikom, u ime Grada Dubrovnika zaključcima obvezivao pravne i fizičke osobe koje su na jedan dan zakupljivale Glavnu dvoranu u tvrđavi Revelin da, na temelju cjenika koji su suglasno utvrdili okrivljenici, ugostiteljsku i audiovizualnu opremu iznajmljuju od obrta drugookrivljenika. Na opisani način prvookrivljenik je, na štetu Grada Dubrovnika, obrtu drugookrivljenika  pribavio nepripadnu imovinsku korist od 3.070.849,40 kuna.
Osim navedenog, drugookrivljeniku se stavlja na teret da je, od 28. rujna 2012. do 30. travnja 2014., u namjeri umanjenja iznosa kojeg bi trebao platiti na ime poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit ostvarenu od prodaje ulaznica, podnosio mjesečne prijave poreza na dodanu vrijednost u kojima nije iskazao prodaju 12290 ulaznica za 538.514,40 kuna za koji iznos je neosnovano uvećao gubitak za 2012. godinu i umanjio dobit za 2013. godinu čime je proračun Republike Hrvatske oštetio za 242.331,48 kuna”, piše u USKOK-ovoj optužnici.

Komentiraj