Na zagrebačkom Županijskom sudu danas je trebalo biti nastavljeno suđenje u aferi Fimi media. Razlog nove odgode je zdravstveno stanje bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, koji je, prema riječima vještaka, u ponedjeljak primljen u bolnicu. Sanader, kojem je dijagnosticiran rak prostate, danas bi trebao na operaciju, javlja Večernji list.

Sanader će u bolnici morati provesti najmanje deset dana, a još barem dva mjeseca nakon toga bit će raspravno nesposoban. Predsjednica sudskog vijeća Irena Kvaternik sljedeću raspravu zakazala je za 21. prosinca, kada bi se trebalo znati kakvo je Sanaderovo zdravstveno stanje te je li on sposoban za suđenje.

U slučaju Fimi media, Sanader i njegova bivša stranka HDZ optuženi su za izvlačenje preko 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki.

Suđenje je u lipnju krenulo iz početka pred izmijenjenim vijećem zagrebačkog Županijskog suda nakon što je Vrhovni sud lani srušio nepravomoćnu presudu kojom je Sanader bio osuđen na devet godina zatvora i povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna.

HDZ je u prvostupanjskom postupku bio kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna. Barišić je, unatoč priznanju, kažnjen s tri godine zatvora, Branka Pavošević s godinu i pol, a Nevenka Jurak s dvije godine zatvora i oduzimanjem 2,5 milijuna kuna koristi. Uvjetnu kaznu dobio je jedino Maček koji se jedini nije žalio na presudu.

Komentiraj