Nova skupina hrvatskih policajaca ovih dana odlazi u Grčku, gdje će u sklopu zajedničkih policijskih snaga Europske unije – Frontexa sudjelovati u novoj misiji radi ublažavanja izbjegličke krize na morskoj grčko-turskoj granici, najavio je u subotu tehnički ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u Slavonskom Brodu.

Europska agencija za nadzor granica Frontex 28. prosinca počela je raspoređivati 293 osobe i 15 brodova na grčkim otocima, u okviru nove operacije pod imenom Intervencija brzi Posejdon, na zahtjev Grčke za dodatnom pomoći na njezinim vanjskih granicama u Egejskom moru. Broj raspoređenih ljudi povećat će se postupno na 400, a povećat će se i broj brodova, vozila i druge tehničke opreme.

“Što se tiče našeg sudjelovanja u akcijama Posjedon i Triton – ono se nastavlja. Ovih dana iz Rijeke kreće nova skupina policijskih službenika u Grčku. Poznato je da smo i na makedonskoj granici s opremom i sa stručnjacima”, rekao je Ostojić odgovarajući na upit Hine o angažmanu hrvatskih policajaca u sklopu Frontexa.

Ostojić je na konferenciji za novinare u zimskom tranzitnom centru za izbjeglice u Slavonskom Brodu govorio o procedurama kontrole identiteta osoba koje prolaze izbjegličkom rutom od Grčke do Njemačke te istaknuo da na granici Hrvatske i Srbije još uvijek nije uspostavljena Frontexova misija. O uspostavi te misije čelnici EU-a postigli su suglasnost krajem listopada.

 

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.