HRVATSKI JAZZ SASTAV CHUI NASTUPA U LITVI NA MEĐUNARODNOM KAUNAS BIENNIALU

Kreativna agencija LAB 852 iz Zagreba priprema program prezentacije hrvatskih umjetnika na desetom izdanju međunarodnog Kaunas Bienniala koji će se održati od 18. rujna do 31. prosinca 2015. uz sudjelovanje više od 80 umjetnika i kustosa iz cijeloga svijeta.

Kaunas Biennial, koji se održava u Litvi već deset godina, danas je jedan od najznačajnijih festivala suvremene umjetnosti u baltičkim zemljama. Osnovan je inicijativom lokalnih umjetnika i kustosa s namjerom da podrži transformaciju grada iz središta posrnule tekstilne industrije u središte umjetnosti i kreativnosti. Program Kaunas Bienniala bazira se na korelacijama u područjima vizualne umjetnosti, arhitekture i tekstila. U posebnom fokusu ovogodišnjeg izdanja su zvuk i glazba. Kustos glavne izložbe jubilarnog izdanja je Nicolas Bourriaud, ugledni francuski teoretičar i kritičar umjetnosti, autor djela “Relacijska estetika” i “Postprodukcija”, koja su u velikoj mjeri utjecala na razumijevanje i interpretiranje suvremenih umjetničkih praksi i pojava. Upravo zbog svega toga, kreativna agencija LAB 852 u Kaunas vodi devet umjetnika iz područja zvuka, tekstila, svjetla, arhitekture i glazbe.

Umjetnički tim sastavljen od Bojana Gagića, Mijodraga Gladovića, Barbare Radelja, Zdravka Krasića i Elisabeth Schimane otvorit će bijenale s projektom ‘’Agora or Artistic Assembly’’. Prezentacija se sastoji od zvučno-svjetlosne instalacije, interaktivne skulpture, live electronics performansa i dokumentarističke izložbe. Umjetnicima je na raspolaganju cijeli kat bivše tvornice tekstila Drobes u Kaunasu, a za ovu priliku aktivirat će se i željeznička pruga koja je iz naselja Šančiai nekoć dovodila radnike na posao. Tijekom iduća tri dana prostorije Europe Direct Centra i tvrđave Sv. Mihovila u Šibeniku postat će privremena Agora na kojoj će se spomenuti umjetnici sastati kako bi finalizirali projekt. Iz Hrvatske u Litvu otputovat će i jazz fusion sastav CHUI (Toni Starešinić – keyboards & electronics, Vojkan Jocić – sax & electronics, Janko Novoselić – drums & percussion) koji će tijekom jednotjedne umjetničke suradnje s litavskim Psilicone Theatre, pripremiti groteskni live audio-vizualni performans naziva ‘’Hairy Hairy Mouth’’, čija je prezentacija predviđena u drugom tvorničkom kompleksu, također na samom otvaranju te tromjesečne manifestacije. Mlade hrvatske umjetnice Barbara Radelja (tekstil) i Hrvoslava Brkušić (zvuk) sudjelovat će u trotjednoj međunarodnoj umjetničkoj rezidenciji pod nazivom “Creative Symbiosis” te stručnom seminaru na temu „Sonic Patterns – Textility of the Code“ u organizaciji Crafts Councila iz Londona. Prezentacija na Kaunas Bijenalu odvija se u sklopu projekta Networked Encounters, podržanog od programa Creative Europe u trajanju od svibnja 2015. do prosinca 2016. godine. U projektu sudjeluju organizacije: Kaunas Biennial (Litva), Arte&Arte (Italija), Crafts Council (Velika Britanija) i Lab 852 (Hrvatska). Jedan od lokalnih partnera projekta je tvrđava Sv. Mihovila u Šibeniku, gdje se prezentacija projekta planira u 2016. godini.

Komentiraj

PODIJELI
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.