Andres Brehring Breivik, masovni ubojica iz Norveške, pojavio se na današnjem ročištu u slučaju gdje je tužio državu navodeći da izolacija krši njegova prava. U sudnicu je ušao s uzdignutom rukom u nacistički pozdrav.

Desničarski ekstremist zatvor je usporedio s ‘mučenjem’, ali država kaže kako se prema njemu odnosi dobro.

Breivik je 2011. godine ubio 77 ljudi, prvo bacivši bombu u centru Osla, a potom na otoku Utoya puškom likvidirao mlade ljude u kampu. 2012. godine osuđen je na 21 godinu zatvora. Današnje ročište održalo se u zatvorskoj teretani, preinačenoj u sudnicu za ovu priliku, a to je ujedno i njegovo prvo pojavljivanje od 2012, prenosi BBC.

37-godišnji Breivik žali se na boravak u samici, kao i na opće uvjete u zatvoru. Tvrdi i kako zatvorski čuvari ‘pretjerano’ koriste lisice. Njegov je odvjetnik rekao kako je Breivikova kazna gora od one smrtne, koja je u Norveškoj zabranjena. Breivik je norvešku vladu optužio da je prekršila dvije klauzule iz Europske konvencije o ljudskim pravima (poštovanje prema privatnom i obiteljskom životu, zabrana degradirajućeg tretmana i kazne).

“Pod velikim je stresom zbog izolacije”, rekao je njegov odvjetnik. “U zatvoru mu je glavna preokupacija bilo učenje, a sada je prestao. Izolacija se negativno održava na njegovo psihološko zdravlje”, kazao je.

Vlsti kažu da su Breiviku zabranili slanje pisama kako bi spriječili formiranje ekstremističke mreže. Državni odvjetnik kaže da su uvjeti u zatvoru ‘unutar granica konvencije’. Ovo bi saslušanje trebalo trajati do petka, a Breivik bi trebao svjedočiti u srijedu.

Komentiraj

FOTO:EPA/LISE ASERUD
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.