Brazilci koji traže odlazak s vlasti predsjednice Dilme Rousseff nastavili su prosvjedovati u četvrtak navečer u Braziliji i Sao Paulu na kraju dana velike političke napetosti.

U glavnom gradu Braziliji na tisuće prosvjednika bilo je još uvijek okupljeno u dva sata noću ispred ureda predsjednice i parlamenta.

Policija je intervenirala u nekoliko navrata bacajući suzavac kako bi spriječila prosvjednike da se približe sjedištu vlasti.

U gospodarskom središtu Sao Paulu, uporištu oporbe, nekoliko tisuća prosvjednika okupilo se na aveniji Paulista zahtijevajući odlazak Laburističke stranke na vlasti i predsjednice.

Šezdesetak ih se spremalo kampirati u šatorima, u podnožju nebodera moćne Federacije industrija Sao Paula, osvijetljenog nacionalnim bojama zelenom i žutom te s ogromnim transparentnim natpisom “Smjena sada”.

Donji dom brazilskog parlamenta započeo je u četvrtak postupak opoziva predsjednice Rousseff.

Zahtjev oporbe za smjenom Rousseff navodi kako je njezina vlada manipulirala računima 2014. kako bi joj omogućila da pojača trošenje državnih sredstava uoči njezina ponovnog izbora.

Današnji Brazil proživljava političku i gospodarsku krizu, među najtežima u povijesti. U nedjelju je oko 3 milijuna Brazilaca zahtijevalo ostavku predsjednice zbog sumnje u financijske malverzacije.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.