Izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damir Vrbanović prenoćio je u policijskom pritvoru nakon što je u petak navečer ispitan u Uskoku koji ga zajedno s braćom Mamić i poreznikom Milanom Pernarom sumnjiči da je sudjelovao u nezakonitostima na štetu nogometnog kluba Dinamo i državnog proračuna.

Vrbanović će u subotu u 11 sati biti doveden pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda koji će odlučiti o Uskokovu zahtjevu da mu se odredi istražni zatvor, gdje se od petka nalazi i poreznik Pernar.

Nakon ispitivanja u Uskoku Vrbanovićev odvjetnik Darko Maržić kazao je da je njegov branjenik porekao nedjelo za koje ga tužiteljstvo tereti.

U SMS izjavi za Hinu Vrbanović je prije uhićenja u zagrebačkoj zračnoj luci ustvrdio da je cijeli slučaj “običan cirkus i parada. Ali kad je istina i pravda na mojoj strani onda je sve lakše. Ovo je hrana za mase. Žalosno vrijeme”, napisao je Vrbanović.

Vrbanovića i Pernara Uskok sumnjiči da su zajedno s braćom Mamić Dinamo oštetili za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

  • Damir Vrbanović prenoćio je u policijskom pritvoru.
  • čeka se odluka o Uskokovu zahtjevu da mu se odredi istražni zatvor.

U rješenju o provođenju istrage, objavljenom u petak navečer, tužiteljstvo izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića sumnjiči da je iz kluba nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna, a njegovog brata Zorana, Dinamova trenera, za “nepripadnu korist” od 38.1 milijuna kuna.

Uskok u priopćenju objavljenom na svojoj internetskoj stranici nije naveo koliki je iznos mita pritom primio navodno korumpirani porezni inspektor ispostave Porezne uprave u Sesvetama, koji je prvookrivljen u ovom slučaju. Također nije navedeno ni koliko je bio Vrbanovićev ‘dio’, odnosno zbog čega je kao direktor Dinama pristao potpisati sporne dokumente koji su Mamićma navodno omogućili da dođu do klupskog novca i izbjegnu oporezivanje.

Tužiteljstvo je istragu pokrenulo zbog sumnje da su osumnjičenici u posljednjih šest godina davali, odnosno primali mito, zlouporabili položaj i ovlasti te povjerenje u gospodarskom poslovanju, utajili porez te poticali ili pomagali u zlouporabi i utaji.

Braća Mamić u petak predvečer objavili da se u Zagreb ipak neće vratiti do nedjelje, iako je njihov klub ranije izvijestio da su Mamići oko podneva dobili pozive za razgovor te da su “odmah krenuli prema Zagrebu”.

Komentiraj

FOTO:Igor Kralj/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.