Prema informacijama koje stižu iz Njemačke, Sveučilište u Augsburgu odradilo je prve korake u provjeri prijava prema kojima je dobar dio doktorske disertacije ministra Pave Barišića autoplagijat.

“Upravo mi je sa Sveučilišta u Augsburgu potvrđena prijava protiv ministra prof. dr. Pave Barišića zbog sumnje u plagijat. Postupak u tijeku”, napisao je danas Srećko Matić, novinar i urednik Deutsche Wellea u svojoj poruci na Twitteru.

Uz poruku, Matić je priložio odgovor koji mu je na njegov upit poslalo Sveučilište.

„Poštovani gospodine Matić,

Točno je da su prijave o plagijatu protiv prof. dr. Pave Barišića mailom stigle na Sveučilište u Augsburgu.

Sveučilište u Augsburgu trenutno radi na provjeri određenih informacija.

Nakon što one budu potvrđene, Sveučilište u Augsburgu će, kako se to radi u ovakvim slučajevima, pokrenuti uobičajeni istražni postupak“, piše u preslici poruke.

Podsjetimo, ministar Barišić u veljači je prijavljen zbog autoplagiranja svoje doktorske disertacije ‘Welt und Ethos’ obranjene 1989. na Sveučilištu u Augsburgu. Postoji mogućnost da ostane bez titule doktora znanosti koju je ondje stekao ako se navodi iz prijave potvrde.

U prijavi se tvrdi da je preko 80 posto Barišićeva doktorata autoplagijat. U doktoratu su preuzeti dijelovi iz Barišićeva magistarskog rada te prijevodi ranije objavljenih znanstvenih radova u hrvatskim časopisima ‘Godišnjak za filozofiju’ i ‘Filozofska istraživanja’ – bez ikakvog navoda ili reference na te ranije radove. To bi značilo da Barišićev doktorat nije izvorno znanstveno djelo, te da je titulu doktora znanosti stekao zatajivši podatke o svojim ranijim radovima.

Komentiraj