Maleno njemačko selo Sumte sa samo 102 stanovnika i ‘bez ikakve infrastrukture’ morat će primiti 750 izbjeglica, u pokušaju Njemačke da se bori sa sve većim brojem izbjeglica koji ulaze u njihovu zemlju, prenosi New York Times.

Sumte je naselje sa samo jednom ulicom u kojoj su pretežno farme, nema niti jednog dućana, škole ili policije. Prvu skupinu izbjeglica primilo je danas. Tako je preko noći populacija sela porasla za 700%.

Gradonačelnik Sumtea Christian Fabel prvotno je morao primiti tisuću tražitelja azila, ali brojka je smanjena na 750 kako se ne bi opteretio kanalizacijski sustav. Fabel je prvo mislio kako se radi o šali – jer kako će selo primiti deset puta više izbjeglica nego što ima stanovnika.

“Nemamo nikakvu infrastrukturu ovdje. Javni prijevoz jedva da postoji”, rekao je Faber. Stanovnici su na mjesnom sastanku tražili uvođenje sigurnosnih mjera i osnivanje policijske stanice, ali prijedlog je odbijen.

Izračuni govore da bi ove godine u Njemačku moglo stiči i do milijun i pol izbjeglica iz ratom opustošenih Sirije, Iraka, Afganistana i Afrike. Njemačke države koristit će napuštene zgrade kako bi udomila izbjeglice, dok se sportske dvorane, škole i bivši starački domovi već koriste.

Komentiraj