Njemački sud je u utorak odbio zahtjev 19-godišnjeg sirijskog izbjeglice koji je htio prisiliti Facebook da zabrani zloporabe njegova ‘selfieja’ s kancelarkom Angelom Merkel u kojima ga se povezuje s terorističkim napadima i s crnom kronikom.

Facebook se smatra “pružateljem usluge” a ne glasilom, pa ga se ne može prisiliti da filtrira svaki uvredljiv i sramotan sadržaj, ocijenio je sud u Wuertzburgu u svojoj odluci koju AFP dobio na uvid.

Anas Modamani (19) morat će dakle i ubuduće osobno prijaviti toj društvenoj mreži sve fotografije na kojima ga se “povezuje s kaznenim djelima i s terorističkim napadima” te zatražiti njihovo povlačenje.

Odbijanje ovog zahtjeva ne znači i kraj spora, dodaje sud: pitanje točne odgovornosti Facebooka bit će predočeno stručnjacima u “vjerojatnoj raspravi” koja će se odnositi na to pitanje.

Facebook je pak “izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da sud dijeli naše mišljenje”, izrazivši solidarnost sa sirijskim izbjeglicom. “Jako dobro razumijemo da je Modamani u teškoj situaciji”.

Mladić je u rujnu 2015. snimio ‘selfie’ s kancelarkom u prigodi njezina posjeta izbjegličkom centru u Berlinu. Fotografija je obišla svijet, simbolizirajući njemačku politiku pružanja ruku tisućama ljudi koji bježe pred ratom i siromaštvom u jeku izbjegličke krize.

Priča je mogla ostati lijepa uspomena, ali je krenula po zlu: snimka je ukradena i obilno korištena u fotomontažama na kojima ga se neopravdano povezuje s džihadističkim napadima i s crnom kronikom.

“Ta mi je fotografija preokrenula život… Ja sam pošten čovjek”, rekao je mladić prije rasprave, dodavši da je “zadovoljan” što je pokrenuo postupak.

Njegov odvjetnik je rekao da je “razočaran” sudskom odlukom. “Trebaju nam novi zakoni” za ovakve slučajeve, ocijenio je.

Slučaj je nova ofenziva u Njemačkoj na Facebook koji je već pod istragom zbog “poticanja na mržnju” i kojeg vlada pritišće da reagira na rasističke sadržaje.

Facebook tvrdi da čini sve što je u njegovoj moći i da mu je teško razlučiti što je kažnjivo po zakonu a što je sloboda govora.

Komentiraj