Stručnjaci za eksploziv uspješno su u nedjelju popodne izveli kontroliranu eksploziju bombe teške 1.000 kilograma, zaostale iz 2. svjetskog rata, u njemačkom gradu Bremenu, objavila je njemačka policija.

Po prvotnim planovima američka bomba, o kojoj je riječ, trebala je biti raznesena na lokaciji na kojoj je pronađena, u sjevernom dijelu grada, nakon što bi se evakuiralo 2.500 stanovnika, no kasnije je, nakon procjena rizika, odlučeno da se bomba ipak premjesti u nenaseljeno područje, naveo je glasnogovornik policije.

Po njegovim riječima, bomba je otkrivena u blizini plinovoda te je to u konačnici bilo presudno za procjenu o opasnosti od detonacije na mjestu pronalaska.

Neeksplodirane bombe zaostale iz 2. svjetskog rata, iz vremena bombardiranja Njemačke, često budu pronađene u njemačkim gradovima prilikom radova na izgradnji ili održavanju infrastrukture.

Mnoge lokalne vlasti imaju posebne timove zadužene za njihovo otkrivanje i sigurnu detonaciju.

Komentiraj

FOTO:EPA/INDO WAGNER
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.