Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier putuje u subotu u četverodnevni službeni posjet Izraelu u vrijeme napetih odnosa dviju zemalja.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu otkazao je prije deset dana susret s njemačkim ministrom vanjskih poslova Sigmarom Gabrielom zbog toga što se potonji sastao s dvjema organizacijama za ljudska prava koje su kritički raspoložene prema izraelskoj vladi.

Steinmeier bi se trebao u nedjelju zajednički susresti s Netanyahuom i s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom te posjetiti memorijalni centar žrtava holokausta Yad Vashem.

U priopćenju iz Steinmeierova ureda navodi se da predsjednik ne želi produbljivati razlike u bilateralnim vezama, ali želi izraziti zabrinutost zbog izraelske politike naseljavanja i tijeka bliskoistočnog sukoba.

Nije planiran Steinmeierov susret s organizacijama Breaking the Silence i B’Tselem s kojima se sastao Gabriel.

No Steinmeier će se sastati s piscima Amosom Ozom i s Davidom Grossmannom koji su isto kritični prema izraelskoj politici širenja na okupiranim palestinskim područjima.

Komentiraj

FOTO:EPA/CLEMENS BILAN
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.