Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere zabranio je u petak rad utjecajnog lijevo ekstremnog internetskog portala i udruge koja stoji iza ovog medija, a prilikom racija u prostorijama udruge je pronađeno i oružje.

„Daljnji rad internetske platforme linksunten.indymedia.org je zabranjen“, rekao je De Maiziere (Kršćansko-demokratska unija CDU) u petak. On je ovaj portal nazvao „najvažnijom internetskom platformom za lijeve ekstremiste“ u Njemačkoj.

„Ovaj portal je godinama korišten za širenje mržnje prema onima koji razmišljaju drugačije i prema predstavnicama države“, objasnio je ministar unutarnjih poslova. U obrazloženju zabrane stoji da se putem te stranice „redovito pozivalo“ na nasilje protiv predstavnika državnih službi kao i na sabotaže protiv javne i privatne imovine.

Na stranici su se nalazila i uputstva za sastavljanje naprava za izazivanje požara kao i preporuka da se na policajce umjesto boca i kamenja bacaju pirotehnička sredstva. Na stranici se, između ostalog, nalazi tekst u kojem se aktivist lijeve scene hvali paljenjem obiteljskog automobila jednog policajca.

„Čitava stranica predstavlja temeljito nepoštivanje naših zakona i protivi se vrijednostima koje proizlaze iz ustava“, rekao je de Maiziere.

Prilikom pretresa u prostorijama udruge zaplijenjeno je nekoliko komada hladnog oružja.

Rasprava o oštrijem odnosu prema lijevo ekstremnoj sceni rasplamsala se nakon nasilnih prosvjeda kojim je popraćen summit organizacije G20 početkom srpnja u Hamburgu nakon čega su slijedili zahtjevi dijela javnosti, ali i predstavnika sindikata policije za oštrijim odnosom prema nasilnom dijelu lijevo radikalne scene.

Zabranu je pozdravio i ministar pravosuđa Heiko Maas (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD).

„Ekstremizmu nema mjesta u našem društvu“, rekao je Maas.

Komentiraj