Imena trojice počinitelja napada u Parizu u studenom 2015. na popisima su boraca skupine Islamske države (IS) koji su nedavno izašli u javnost, piše u petak više njemačkih glasila.

Riječ je o Samyju Amimouru, Fouedu Mohammedu Aggadu i Omaru Mostefaiju, trojici francuskih napadača iz Bataclana, odgovornih za smrt 90 ljudi u toj pariškoj koncertnoj dvorani, tvrde dnevnik Sueddeutsche Zeitung i javne televizijske mreže NDR i WDR koji su imali pristup svim dokumentima.

Ime Abdelhamida Abaaouda, kojeg smatraju jednim od glavnih organizatora napada u Parizu u kojima je ubijeno 130 ljudi, pojavljuje se i u tim dokumentima, ali samo kao “jamca” za ulazak u Siriju drugog francuskog džihadista čiji se identitet ne otkriva.

Mediji spominju spise 16 francuskih džihadista, među kojima trojice pripadnika napadačke skupine iz Bataclana. Foued Mohammed Aggad je pak otišao u Siriju kako bi se priključio IS-u u sklopu “velike skupine francuskih džihadista” koja je 18. prosinca ušla u tu zemlju, navodi se u dokumentima IS-a.

“Tog dana je najmanje 14 muškaraca i njihovih obitelji prešlo tursko-sirijsku granicu s istim krijumčarem, uz jamstvo džihadista marokanskog podrijetla”, pišu njemački mediji.

“Svi su htjeli biti borci Islamske države”, dodaju, napominjući da je Foued Mohammed Aggad bio u toj skupini.

Dokumenti IS-a koji su izašli u javnost u posjedu su više medija i vlasti nekih zapadnih zemalja. Njemačka vlada je potvrdila njihovu vjerodostojnost što se tiče njemačkih pripadnika IS-a čija se imena pojavljuju u spisima.

Dokumenti su u obliku tiskanica s imenima, adresama i drugim osobnim informacijama te s brojevima telefona kandidata za džihad koji dolaze sa Zapada.

Sueddeutsche Zeitung, NDR i WDR su početkom tjedna objavili da posjeduju više desetaka spisa njemačkih pripadnika IS-a. Televizijska mreža Sky je pak objavila u četvrtak da raspolaže dokumentima s 22.000 imena koje je predala britanskim vlastima.

Komentiraj

FOTO:EPA/JACEK TURCZYK
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.