Njemači i austrijski mediji raspisali su se o padu hrvatske Vlade i čovjeku koji ga je skrivio, Tomislavu Karamarku.

“Karamarko je svojim primjerom demonstrirao ono što prosječni hrvatski birač zamjera čitavoj njegovoj stranci: da su nacionalne poze tek kamuflaža za pohlepu”, analiziraju njemački mediji.

Mediji na njemačkom govornom području izvijestili su o novoj epizodi hrvatske političke krize, ali i analiziraju uzroke i razmatraju opcije za budućnost, prenosi Deutsche Welle.

“Teška politička kriza u najmlađoj članici Europske unije Hrvatskoj je dosegnula novi vrhunac: 125 od 151 parlamentarna zastupnika u Zagrebu su premijeru Tihomiru Oreškoviću ovoga četvrtka izglasala nepovjerenje. Time je vlada nakon manje od pet mjeseci rada pala”, piše agencija dpa, koja je zaključila kako je potpuno neizvjesno kako će se u Hrvatskoj stvari dalje odvijati. Dpa prenosi i Oreškovićeve optužbe na račun Tomislava Karamarka u kojima šefu HDZ-a predbacuje da ga nisu zanimali gospodarski problemi i reforme, već samo vlastiti interesi.

“Moćni šef stranke je od početka otežavao rad premijeru Oreškoviću. Sada mora odstupiti s vlasti”, analizira Norbert Mappes-Niediek, dugogodišnji dopisnik s prostora bivše Jugoslavije, koji je analizu napisao za Frankfurter Rundschauu.

“Nacionalnim parolama i raspaljivanjem strasti protiv manjina, pogotovo srpske, ovaj čovjek željan moći probudio je doduše uspješno stare mržnje iz prošlosti. Ali je istovremeno toliko snažno polarizirao da je politički centar zapravo nestao te on nije mogao naći upotrebljivog partnera za vladanje”, piše Mappes-Niediek, koji zaključuje kako je Karamarko svojim primjerom pokazao ono što prosječni birači zamjeraju HDZ-u – “nacionalne poze tek su kamuflaža za pohlepu”.

“Hrvatska i HDZ nakon Karamarka”

Austrijski Standard objavio je analizu, u kojoj prognozira da bi nakon Karamarkove ostavke na mjesto potpredsjednika Vlade HDZ mogao ponovno postati umjereniji, što bi omogućilo i ono što nitko ne očekuje – veliku koaliciju sa SDP-om. Karamarkova je ostavka, piše Der Standard, “velika cenzura u hrvatskoj politici”.

“Tomislav Karamarko će nakon konačnog odlaska iz prvih redova HDZ-a ostaviti stranku na raskrižju. A ono se nalazi na klisuri. Dok Karamarkov put vodi ravno u propast, novi kurs bi mogao od HDZ-a učiniti jednu modernu kršćansko-demokratsku stranku”, piše Der Standard koji velikim hrvatskim strankama savjetuje da sad razmotre i mogućnsot vladanja u velikoj koaliciji.

“U vremenima krize bi ovoj državi na Jadranu bila za poželjeti velika koalicija u kojoj bi dvije dominirajuće stranke zajednički radile na dalekosežnim reformama”, zaključuje Der Standard.

Komentiraj