Njemački jedriličar Erik Heil obolio je od bakterijske infekcije kože nakon nastupa na predolimpijskoj regati u Rio de Janeiru, po svemu sudeći zbog zagađene vode u zaljevu Guanabara gdje će se iduće godine održati olimpijska natjecanja.

Heil je po povratku iz Rio de Janeira, gdje je zajedno sa sunarodnjakom Thomasom Ploesselom osvojio treće mjesto u klasi 49er, završio u bolnici s teškom infekcijom na nogama i kuku.

“Nikada u životu nisam imao infekciju na nogama. Sada sam sav u ranama. Doktori smatraju kako sam bakteriju pokupio u zagađenoj vodi u Marini da Glorija gdje završava kanalizacija gradskih bolnica,” kazao je njemački jedriličar.

Njemački olimpijski odbor ovom je slučaju pristupio ozbiljno i odmah je o svemu obavijestio organizatore OI u Rio de Janeiru, te Međunarodni olimpijski odbor (MOO). Nijemci strahuju kako bi za vrijeme OI moglo biti još ovakvih vijesti.

“Ovo je vrlo ozbiljna situacija. Zdravlje sportaša je ugroženo i organizatori OI moraju nešto učiniti,” poručili su iz Njemačkog olimpijskog odbora.

Blizu 50 posto otpadnih voda iz kanalizacije završava u Guanabara zaljevu, a veliki je problem i smeće koji ljudi bacaju u more. Prema istraživanju koje je nedavno napravila agencija Associated Press, na nekim mjestima ima čak 1,7 milijuna puta više bakterija od dozvoljene razine. Organizatori se protiv smeća bore i posebnim brodovima koji skupljaju smeće, ali to je samo kratkotrajno rješenje.

  • Otpadne vode Rio de Janeira izbacuju se u nekim dijelovima u vodu bez ikakvih kolektora. Stručnjaci tamošnjeg mikrobiološkog instituta otkrili su u tim vodama i superbakteriju koja izaziva urinarne tegobe, upalu pluća i crijevne infekcije, a otporna je gotovo na sve antibiotike.

“Rio u 21. stoljeću ima sustav kanalizacije iz 18. stoljeća. Pretvorili smo rijeku Cariocu u kanalizacijski odvod i stvarno ne bi bilo čudno da se netko od sportaša opasno razboli. Grad i MOO zatvaraju oči pred činjenicom da i dalje medicinski otpad završava u rijeci. Vjerojatno su procijenili kako je lakše cijepiti sve sportaše,” poručio je biolog Mario Moscatelli.

U posljednje vrijeme sve je više pritisaka i prijedloga da se olimpijska regata premjesti izvan Rio de Janeira. Primjerice, u Kini 2008. godine jedriličarska natjecanja su održana u Qingdaou, oko 600 kilometara od Pekinga, a u Velikoj Britaniji 2012. godine u Weymouthu, oko 200 kilometara od Londona. Iduće godine olimpijska regata održat će se na prekrasnoj lokaciji, ispred plaže Flamengo. Organizatori procijenjuju da bi na plažama u zaljevu Guanabara jedriličare moglo gledati oko milijun ljudi.

Komentiraj

FOTO:Mark Dadswell/Getty Images
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.