Francuski i njemčaki ministri vanjskih poslova otišli su u subotu u iznenadni posjet Libiji kako bi podržali vladu nacionalnog jedinstva u nadi da će tako okončati kaos u toj zemlji u kojoj jača džihadistička prijetnja.

Šefovi diplomacija Njemačke Frank-Walter Steinmeier i Francuske Jean-Marc Ayrault su se u Tripoliju sastali s premijerom vlade nacionalnog jedinstva Fayezom al-Sarrajem.

Njihov posjet je uslijedio nakon posjeta talijanskog ministra vanjskih poslova Paola Gentilonija, prvog visokog europskog dužnosnika koji je posjetio Tripoli nakon nasilja u ljeto 2014.

Steinmeier i Ayrault su posjetili Tripoli dva dana prije odlučujućeg zasijedanja libijskog parlamenta sa sjedištem na istoku zemlje kada se treba izglasati povjerenje novoj vladi.

Dvojica ministara su potvrdila odlučnost njihovih vlada da surađuju s vladom nacionalnog jedinstva na uspostavi sigurnosti, borbi protiv terorizma i pomoći javnim službama u korist svih Libijaca, stoji u zajedničkom priopćenju.

“Prioriteti su osnivanje libijskih policijskih i vojnih snaga”, rekao je Ayrault na konferenciji za novinare i istaknuo spremnost Francuske da u tome pomogne vladi nacionalnog jedinstva.

Sarraj je rekao da će “biti suradnje s međunarodnom zajednicom u borbi protiv terorizma”, ali je ponovio da “njegova vlada ne očekuje međunarodnu intervenciju”.

U zemlji bogatoj naftom smještenoj 300 km od europskih obala je nakon pada diktatora Muammara Gaddafija 2011. zavladao kaos zbog borbi naoružanih milicija. U ljeto 2014. zemlja je imala dvije suparničke “vlade”. Iskoristivši podjele i slabosti vlasti, skupina Islamska država se učvrstila u Sirteu, na mediteranskoj obali i osnažila svoj položaj u Libiji.

Komentiraj

FOTO:EPA/THOMAS KOEHLER
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.