Njemački džihadist koji je pobjegao od ISIS-a nakon što je svjedočio pogubljenjima i odrubljivanjima glava u Siriji tvrdi kako teroristička skupina planira izvesti terorističke napade diljem Europe, prenosi Independent. Bivši militant, inače 27-godišnjak Harry S, kaže da su ga pitali je li spreman dovesti džihad u svoju domovinu. To je pitanje, kaže, upućeno svim stranim borcima ISIS-a.

“Žele da se napad dogodi posvuda u isto vrijeme”, rekao je Harry S za Spiegel. Trenutno se nalazi u zatvoru na policijskim ispitivanjima. Uhićen je u zračnoj luci u Bremenu u srpnju. Tvrdi da je pobjegao od ISIS-a jer nije mogao podnijeti njihovu brutalnost. U Siriji je s ISIS-om proveo tri mjeseca, a sada njemačkim vlastima govori sve što zna.

Harry se pojavio u jednom videu skupine nakon što je teroristička skupina zautela grad Palmiru u svibnju. U tom je videu nosio zastavu Islamske države, a drugi su militanti pozvali sve svoje pristaše da ubiju nevjernike. “Sve što trebate je u ruke uzeti veliki nož, prošetati ulivom i zaklati svakog nevjernika kojeg sretnete”, poručili su.

Video je naslovljen “Lavovi Kalifata: Poruka napisana krvlju Angeli Merkel”. Harry S kaže kako je u Siriji vodio masovna pogubljenja i držao ideološke seminare u Raqqi. ISIS-u se pokuašo priključiti 2014. godine, ali uhićen je u Turskoj i vraćen u Bremen. Ipak, ovog je proljeća pod lažnim imenom uspio stići do Sirije, obučavali su ga da postane dio specijalne jedinice koja bi provodila urbane misije. Ali, pobjegao je prije nego što su ga poslali u ‘akciju’.

Komentiraj