Njemačke sigurnosne službe su od 11. rujna 2001. spriječile jedanaest terorističkih napada na području Njemačke ali opasnost još uvijek postoji, rekao je predsjednik Saveznog ureda za borbu protiv kriminala (BKA) Holger Muench u razgovoru za javni servis Bayerische Rundfunk u utorak.

“Da u Njemačkoj u posljednjih petnaestak godina nije došlo do napada nije samo sreća nego dokaz za dobru suradnju raznih sigurnosnih službi”, rekao je Muench u razgovoru za radio program Bayerische Rundfunk.

On je ukazao i na još uvijek više nego aktualnu prijetnju od terorističkih napada u Njemačkoj i nagli porast tzv. opasnih osoba iz islamističke scene.

“Trenutno u Njemačkoj pratimo 470 osoba od kojih prijeti opasnost. Njihov broj se posljednjih godina naglo povećao”, rekao je Muench ne objašnjavajući razloge tog porasta.

“Mi možemo doći do zaključka da Europa a time i Njemačka, stoje u središtu zanimanja islamističkog terorizma i zbog toga polazimo od povećane opasnosti od terorističkih napada”, zaključio je direktor BKA-a.

Prema istraživanju instituta Emnid za dnevnik Bild 56 posto njemačkih građana je čvrsto uvjereno da će još u ovoj godini doći do terorističkih napada u Njemačkoj.

Komentiraj

FOTO:EPA/MARIUS BECKER
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.