Njemačke savezne države računaju da će trebati potrošiti oko 17 milijarda eura na izbjegličku krizu sljedeće godine, piše Die Welt u utorak, navodeći analizu koju je proveo među ministarstvima financija saveznih država.

Ta svota viša je primjerice od 15,3 milijarde eura koliko je savezna vlada planirala alocirati ove godine za ministarstvo obrazovanja i istraživanja.

Njemačka je prva na listi poželjnih destinacija za stotine tisuća izbjeglica.

Njemačke savezne države opetovano se žale da se teško nose s izbjegličkim valom, a politika otvorenih vrata kancelarke Angele Merkel uzrokovala je napetosti čak i među njezinim konzervativcima.

Die Welt kaže da, isključujući Bremen koji nije dao podatke, sadašnji planovi sugeriraju da bi rashodi država mogli doseći 16,5 milijardi eura.

List kaže da bi troškovi mogli biti i veći jer su regionalna ministarstva financija utemeljila procjenu na brojci od 800.000 izbjeglica koliko se isprva mislilo da će doći u Njemačku ove godine. Do kraja studenoga stiglo ih je 965.000.

Udruga njemačkih gradova pozvala je na program izgradnje domova za izbjeglice među od kojih mnogi spavaju u školama ili šatorima.

Organizacija je pozvala središnju vladu i države da hitno uvedu posebne porezne poticaje kako bi se potaknula izgradnja domova koje si izbjeglice mogu priuštiti.

Njemačke savezne države i općine trebaju platiti većinu troškova za prihvat izbjeglica i liječničku pomoć. Savezna vlada složila se platiti im 670 eura po izbjeglici mjesečno od početka 2016. ali države se žale da će bez obzira na to snositi i dalje veliki dio troškova.

Komentiraj

FOTO:EPA/DJORDJE SAVIC
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.