Njemački poslovni čelnici upozorili su u ponedjeljak da bi eventualna odluka Katalonije o otcjepljenju od ostatka Španjolske mogla prouzročiti ozbiljne posljedice.

Katalonija je visoko industrijalizirana regija u kojoj je zastupljeno više od polovine od nekih 1.600 njemačkih kompanija prisutnih u Španjolskoj, ističu u Udruženju njemačke industrije (BDI).

Pozivaju stoga vladu u Madridu i predstavnike vlasti u glavnom gradu Katalonije Barceloni na dijalog.

“Odvajanje regije od španjolske države duboko bi ranilo obje stranE i proizvelo neizvjesnost u poslovnom sektoru, snažno fokusiranom na izvoz”, ustvrdio je čelnik BDI-ja Joachim Lang.

Poručio je dvjema stranama da poštuju jedna drugu. “Situaciju može smiriti samo ozbiljan dijalog središnjih i regionalih vlasti o budućnosti Katalonije”, dodao je.

U pokušajima policije da silom spriječi glasanje stanovnika Katalonije na nedjeljnom referendumu o neovisnosti koji je središnja vlada u Madridu proglasila nezakonitim ozlijeđeno je više od 750 ljudi, piše njemačka novinska agencija dpa.

Autonomna regija Katalonija sastavljena je od četiri pokrajine a ima oko 7,5 milijuna stanovnika, odnosno više od 15 posto stanovništva Španjolske. Njezin je udio u španjolskom BDP-u 20 posto.

Komentiraj