Broj izbjeglica koje pristižu u Njemačku nakon zatvaranja tzv. balkanske rute i dalje se drastično smanjuje tako da posljednjih dana oko 135 izbjeglica dnevno ulazi u Njemačku, javlja dnevnik Bild u subotu.

“U razdoblju od 18. do 23. ožujka u prosjeku je dnevno u Njemačku ulazilo 135 izbjeglica”, javlja Bild pozivajući se na neimenovane izvore u Saveznoj policiji koja je zadužena za kontrolu granica.

Još u siječnju je dnevno u Njemačku ulazilo oko 2.500 izbjeglica, a u veljači je taj broj pao na 1.500. Od početka godine je registriran dolazak 108.000 izbjeglica a u 2015. je oko 1,1 milijun izbjeglica ušlo u Njemačku.

Iako financijski pritisak na općine i gradove glede zbrinjavanja izbjeglica pada, rastu izdaci za one izbjeglice kojima je u međuvremenu priznat izbjeglički status te dok ne pronađu zaposlenje primaju potporu za nezaposlene.

Udruge za zbrinjavanje izbjeglica od Savezne vlade traže bolje koncepte za učenje njemačkog jezika kako bi se izbjeglice što prije pripremile za njemačko tržište rada.

Trenutno i u Grčku iz Turske dolazi mnogo manji broj izbjeglica nego posljednjih mjeseci. U posljednjih 24 sata je u Grčku, kako javlja Grčki stožer za zbrinjavanje izbjeglica, pristiglo 78 izbjeglica. U Grčkoj trenutno boravi 50.000 izbjeglica koje u pravilu žele nastaviti put prema sjeverozapadnoj Europi.

Komentiraj

FOTO:EPA/ARMANDO BABANI
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.