Delikti povezani s pranjem novca u Njemačkoj su mnogo rašireniji nego što se to očekivalo i kreću se na godišnjoj razini od oko 100 milijardi eura, proizlazi iz izvješća ministarstva financija objavljenom u četvrtak.

„Cjelokupni volumen pranja novca u financijskom sektoru i izvan njega se godišnje kreće oko 100 milijardi eura, što je dvostruko više od svote od koje se dosad polazilo“, proizlazi iz studije sveučilišta Halle-Wittenberg, načinjene po nalogu njemačkog Ministarstva financija.

Samo se na području trgovanja nekretninama i umjetninama godišnji broj delikata procjenjuje na 15 do 28 tisuća slučajeva.

„Posebno su osjetljiva područja u kojima se obrće mnogo gotovine, poput gastronomije i hotelijerstva“, kaže Kai-D. Bussmann sa sveučilišta Halle-Wittenberg.

Studija je pokazala da je Njemačka, kao atraktivno investicijsko tržište, posebice primamljivo za operacije pranja novca. Velik dio opranog novca potječe iz inozemstva.

Studija predlaže bolju koordinaciju kontrole. Promet novca koji ne spada u financijski sektor je, za razliku od financijskog sektora tj. banaka i kreditnih instituta koje kontroliraju ustanove na saveznoj razini, u rukama saveznih pokrajina. Stručnjaci smatraju da bi se na toj razini trebalo uvesti više kontrola.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.