Pregovori o velikoj koaliciji u Njemačkoj između konzervativaca i socijaldemokrata ovog bi vikenda trebali ući u završnu fazu.

 

Kršćanski demokrati kancelarke Angele Merkel i njihova sestrinska stranka, bavarska Kršćansko-socijalna unija kao i SPD utvrdili su da im je ovaj vikend rok za dovršavanje pregovora o formiranju nove koalicije.

Neki dužnosnici ipak su upozorili da bi pregovori mogli ući i u sljedeći tjedan.

Najveća europska ekonomija bez vlade je od rujna prošle godine, što je najdulje razdoblje u povijesni moderne Njemačke.

Serija istraživanja javnog mišljenja pokazuje rastuću frustraciju njemačkih birača zbog nesposobnosti lidera da postignu dogovor o novoj koalicijskoj vladi.

Potpora SPD-u pala je na između 18 i 19 posto, nakon što je stranka već imala povijesno najniži rezultat na izborima s 20,5 posto.

Istovremeno je pala i potpora CDU-CSU.

Time je na Merkel stavljen dodatni pritisak da postigne dogovor s SPD-om, nakon što joj to nije uspjelo sa Zelenima i Liberalno-demokratskom strankom, s kojima su pregovori propali u studenom.

Komentiraj

FOTO:epa
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.