Njemačka policija upotrijebila je vodene topove u nedjelju u Koelnu kako bi spriječila sukobe između pristaša ksenofobne skupine  “Huligani protiv salafista” (HOGESA) i nekih 10.000 kontraprosvjednika među kojima je bilo i ekstremnih ljevičara, prenose agencije.

HOGESA je pozvala na prosvjed naslovljen “Koeln 2.0 – mirni i nenasilni prosvjed protiv islamističkog ekstremizma”, a nakon sličnog sukoba prije godinu dana, kada se u Koelnu 26. listopada okupilo oko 4000 huligana, policija je iz opreza na ulice uputila 3.500 policajaca.

Prema izvještavanju medija oko 10.000 kontraprosvjednika bilo je brojčano nadmoćnije od islamofobičnh prosvjednika koji žele zatvaranje njemačkih granica i zabranu izgradnje džamija u zemlji.

Njemačka je ove godine suočena s dolaskom oko 800.000 do milijun izbjeglica i migranata. Mnogi su iz ratom zahvaćenog područja Bliskog istoka, a političari su zabrinuti zbog potencijalnog jačanja desničarskog ekstremizma.

Komentiraj

FOTO:EPA/MARIUS BECKER
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.