Njemačka policija je u nedjelju pretresla stan u istočnom gradu Chemnitzu i uhitila muškarca povezanog sa sirijskim izbjeglicom osumnjičenim da je pripremao napad za kojim još traje potraga uz pojačane kontrole diljem zemlje.

“Nitko nije ozlijeđen i nije došlo do pucnjave. Priveli smo muškarca i trenutno ga ispitujemo”, rekao je Tom Bernhardt, glasnogovornik ureda za kriminalističke istrage savezne države Saske, navodi agencija Reuters.

Navodni suradnik, također Sirijac “osumnjičen je da je surađivao u pripremi napada”, rekao je glasnogovornik mjesne policije agenciji France Presse.

Muškarac, priveden u subotu, je stanar stana u Chemnitzu u kojem je pronađen eksploziv.

Policija je pronašla eksploziv u još jednom stanu pretraženom u Chemnitzu u subotu, ali još nije uspjela ući u trag osumnjičenom 22-godišnjem Jaberu Albakru unatoč tomu što za njim traga stotine policajaca. Policija ga je ugledala na vratima stambene zgrade prije nego što im je pobjegao.

Albakr je u Njemačkoj od prošle godine i službeno je priznat kao izbjeglica, rekao je Bernhardt, navodi Reuters.

Jedan sigurnosni izvor rekao je Reutersu kako ima određenih dokaza koji upućuju na to da Sirijac ima islamističku pozadinu. “Ali to ne znači automatski da govorimo o Islamskoj državi. To isto tako može biti slučaj samoradikalizacije putem interneta”.

Dan ranije je policija pronašla nekoliko stotina grama eksploziva opasnijeg od TNT-a u stanu koji je koristio osumnjičeni a unajmio njegov suradnik.

Nekoliko njemačkih medija drži da se radi o TATP-u, tvari koju koriste džihadisti organizacije Islamska država (IS).

Vlasti nisu u nedjelju mogle reći je li osumnjičeni pobjegao s dijelom eksploziva. Prema nekim medijima, osumnjičeni je u kontaktu s IS.

U Njemačkoj je pokrenuta polemika o okolnostima u kojima je osumnjičeni Jaber Albakr uspio pobjeći policiji u subotu ujutro, iako je bio pod nadzororm obavještajne službe.

Komentiraj

FOTO:EPA/HENDRICK SCHMIDT
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.