Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen (CDU) najavila je u srijedu sveobuhvatnu reformu oružanih snaga kao reakciju na brojne skandale unutar Bundeswehra, između ostalog i s desnim ekstremizmom među vojnicima.

„Ja sam potpuno toga svjesna da je pred nama jedan sveobuhvatni proces koji moramo proći zajednički: od vojnika preko generala do ministrice“, rekla je von der Leyen pred istražnim povjerenstvom Bundestaga pred kojim je ministrica trebala obrazložiti pozadinu skandala s desno-radikalnom pozadinom koji u posljednje vrijeme pogađaju Bundeswher.

Nedavno je otkriveno kako je najmanje jedan vojnik uz moguće pomoćnike, planirao napade na političare. Uspredno s tim slučajem u nekoliko vojarni su otkriveni i simboli iz razdoblja Wehrmachta Von der Leyen je zbog tih pojava obećala reforme koje bi trebale ubrzati protok informacija.

„Nama je potrebna brži i učinkovitiji lanac prenošenje informacija“, rekla je von der Leyen. Ona je najavila i „bolje političko obrazovanje“ vojnika.
Ministrica iz redova Kršćansko demokratske unije kancelarke Angele Merkel je najavila i pojačanu borbu protiv seksualnog zlostavljanja  u redovima Bundeswehra kao i pooštrenje disciplinskih mjera.

Članovi parlamentarnog povjerenstva predbacili su demokršćanskoj političarki da je „predugo ignorirala“ slučajeve desno-ekstremnih svjetonazora u Bundeswehru.
„Franco A. i njegovi suradnici su se toliko očito ponašali desnoradikalno, da to više nije bilo moguće ne primijetiti“, rekao je predsjednik socijaldemokratskog zastupničkog kluba, Thomas Opperman aludirajući na nedavno uhićenog vojnika Bundeswhera koji je, izdavajući se za izbjeglicu, planirao terorističke napade.

U razgovoru za sutrašnji broj tjednika „Stern“ von der Leyen je priznala greške u ophođenju naspram desno-ekstremnih tendencija unutar Bundeswehra.
„Predbacujem si da se nisam dublje posvetila ovom problemu. Sad vidim da je to bila greška“, rekla je ministrica i jedna od najprisnijih suradnica kancelarke Angele Merkel.

Komentiraj