Njemačka i Francuska žele osnažiti gospodarsku, društvenu, političku i tehnološku suradnju obnovom 55 godina starog Sporazuma o prijateljstvu i suradnji, poznatijeg kao Elizejski sporazum, koji su u Parizu 1963. potpisali tadašnji francuski predsjednik Charles de Gaulle i njemački kancelar Konrad Adenauer.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron najavili su u nedjelju taj plan u zajedničkom priopćenju u svojim prijestolnicama.

Sporazum de Gaullea i Adenaura od 22. siječnja 1963. smatra se simbolom kraja dugogodišnjeg neprijateljstva između dvije zemlje.

Parlamenti Francuske i Njemačke su pozvali na obnovu tog sporazuma.

“Naš je cilj usaglasiti zajednička stajališta o svim glavnim europskim i međunarodnim pitanjima”, napisali su u zajedničkoj izjavi Merkel i Macron.

Komentiraj

FOTO:EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.