Dolaskom velikog broja izbjeglica u Njemačkoj nije se povećala stopa kriminala ali se po kriminalu ističu izbjeglice iz zemalja poput Srbije, Kosova i Makedonije, proizlazi iz analize Saveznog ureda za suzbijanje kriminala (BKA) objavljene u petak.

“Brojke koje nam stoje na raspolaganju nam pokazuju da izbjeglice jednako često počinjuju kaznena djela kao i ostatak stanovništva”, rekao je ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere. On je objasnio kako dolaskom izbjeglica u Njemačku nije zabilježen natproporcionalni porast kaznenih djela.

“Najveća većina u Njemačkoj traži utočište i mir i ne bavi se kriminalom”, rekao je de Maiziere.

On je međutim istaknuo kako se to ne odnosi na izbjeglice iz određenih zemalja.

  • “Natprosječno su u počinjanju kaznenih djela zastupljeni podnositelji zahtjeva za azilom iz zemalja poput Srbije, Kosova i Makedonije”, rekao je de Maiziere dodavši kako se na prvom mjestu nalaze kaznena djela poput krađa.

Istodobno je broj počinitelja koji dolaze iz Sirije i Iraka “ispodproporcionalan”.

Podnositelji zahtjeva za azilom iz ovih zemalja bi ubuduće trebali, s obzirom da su sve zemlje tzv. zapadnog Balkana proglašene zemljama sigurnog porijekla, nakon stupanja na snagu novih zakonskih mjera biti protjerivani po skraćenom postupku.

Ministar de Maiziere je objasnio kako je BKA i ministarstvo unutarnjih poslova izišlo s ovim statistikama kako bi demantirale glasine po kojima se izbjeglice u velikoj mjeri ponašaju kriminalno.

“Kako ekstremisti ne bi širili glasine i poluistine, mi moramo u javnost izići s činjenicama”, objasnio je ministar unutarnjih poslova.

Komentiraj

FOTO:EPA/BORIS ROESSLER
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.