Njemačka je u srijedu objavila da će pokrenuti proceduru zatvaranja hotela u središtu Berlina kako bi Sjevernu Koreju, vlasnicu zgrade, lišila izvora deviza.

Zgrada u kojoj se nalazi Cityhostel, jeftino svratište za mlade nadomak turističkih atrakcija u središtu njemačke prijestolnice, vlasništvo je sjevernokorejskog veleposlanstva koje prima mjesečnu najamninu od 38.000 eura, pišu Suddeutsche Zeitung i državan televizija ADP.

Pozvavši se na rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda iz studenoga prošle godine, koja uvodi nove sankcije toj zemlji zbog nuklearnog programa, glasnogovornik njemačke diplomacije je naglasio da se predstavništva Sjeverne Koreje u inozemstvu moraju ograničiti na diplomatske i konzularne aktivnosti.

“Svaka trgovinska aktivnost je zabranjena. Cityhostel u Berlinu se ne bavi diplomatskom ni konzularnom aktivnosti”, rekao je Martin Schaefer i dodao da će njemačka vlada što prije zatvoriti taj izvor financiranja sjevernokorejskog režima.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je u 11 godina uvelo Sjevernoj Koreji šest paketa sankcija zbog njezinog nuklearnog i raketnog programa.

Međunarodna zajednica trudi se posljednje dvije godine drastično ograničiti pristup stranim devizama, dok Pjongjang koristi svoju diplomatsku mrežu za prikupljanje stranih valuta kroz trgovačke aktivnosti.

Komentiraj