Nizozemska je u srijedu odobrila treći program financijske pomoći Grčkoj nakon što su ga prihvatili i vlada i parlament u raspravi u kojoj je vjerodostojnost premijera Marka Ruttea dovedena u pitanje.

Mada je većina u parlamentu podržala paket pomoći od 86 milijarda eura to nije popularno među nizozemskim poreznim obveznicima, posebice Rutteovim konzervativnim biračima, kao ni u Njemačkoj čiji je Bundestag u srijedu isto tako ratificirao program spašavanja prezadužene Grčke.

 

  • Rutte je morao objašnjavati zašto nije izvršio obećanje koje je dao tijekom svoje uspješne izborne kampanje 2012. da neće dati “niti jedan cent više Grčkoj”.

 

Populist Geert Wilders, čija je Slobodarska stranka često ispred Rutteovih Liberala u anketama, nazvao je premijera “Pinocchiom nizozemlja” i rekao da bi on izgubio izbore 2012. da je priznao da će podržati još jedan paket pomoći Grčkoj ukoliko to bude trebalo.

“Stanje je sada potpuno različito od onog što sam ja procjenjivao 2012.”, odgovorio je Rutte. “U politici morate preuzeti odgovornost za stvari i ponekad se događa da se obećanja ne mogu izvršiti”.

Rutte je u srijedu preživio glasovanje o povjerenju a parlament je odbacio prijedlog da se Grčkoj uskrati pomoć s 81 prema 52 glasa u 150-članom parlamentu.

Komentiraj