Deset muškaraca osumnjičenih da su koristili digitalnu valutu bitcoin za pranje do 20 milijuna eura od internetske prodaje droge, uhićeno je u Nizozemskoj, izjavili su u srijedu nizozemski tužitelji.

Muškarci, koji imaju nizozemsko državljanstvo i u dobi su od oko 20 godina, uhićeni su u utorak u koordiniranim akcijama na 15 lokacija diljem zemlje, izjavila je glasnogovornica Službe za fiskalne informacije i istrage Valentine Hoen.

Tužitelji vjeruju da su osumnjičeni oprali 15 do 20 milijuna eura dilerima droge koji su prodali svoju robu na internetskim tržištima na “Dark Webu” – internetskim strancima koje su nevidljive pretraživačima i može ih se naći samo korištenjem specijalizirnog softvera.

Bitcoin je sredstvo plaćanja na takvim stranicama jer se brzo može prenositi među korisinicima u bilo kojoj zemlji bez korištenja banke, što znači da je teško ući u trag transakcijama.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.