Nagrađivani film “Zvizdan” Dalibora Matanića od idućeg tjedna kreće s premijernim projekcijama diljem Hrvatske, a od 24. rujna i u redovitu distribuciju u domaćim kinima.

Svečane premijere održat će se u Rijeci, Zadru, Kninu, Splitu, Osijeku i Zagrebu, a pretpremijerno prikazivanje 17. rujna u dvorani Gold Class zagrebačkog multipleksa CineStar Arena IMAX. Zagrebačka premijera filma će biti 22. rujna u Hrvatskom narodnom kazalištu, najavio je producent, Kinorama.

Od svjetske premijere na međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu Matanićev film niže uspjehe, osvojio je Nagradu žirija u sklopu programa “Izvjestan pogled” canneskog festivala te je uvršten u službenu selekciju deset najboljih europskih filmova koji konkuriraju za Nagradu LUX 2015, a dodjeljuje ju Europski parlament.

Na Sarajevo Film Festivalu ovjenčan je nagradom CICAE Međunarodne konfederacije umjetničkih kina, dok je na pulskom filmskom festivalu slavio sa šest Zlatnih Arena i nagradom Oktavijan.

Još jedno priznanje filmu je kandidatura “Zvizdana” za hrvatskog predstavnika u natjecanju za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma, a u uvršten je i u selekciju nagrade Europske filmske akademije, tzv. europskog Oscara, s još pedesetak ponajboljih europskih filmskih ostvarenja.

“Zvizdan” prati tri različita desetljeća u dva susjedna sela operećena netolerancijom i sukobima, te kroz tri ljubavne priče progovara o opasnostima, ali i postojanoj snazi zabranjene ljubavi.

Prva ljubavna priča smještena je u vrijeme predratnih previranja i prvih barikada, deset godina kasnije rat je završen, ali ožiljci još nisu zacijelili, a treća se događa u 2011. godini, kada još postoji napetost, no pojavljuju se i naznake da bi moglo doći vrijeme za novi početak.

Glavne uloge igraju Tihana Lazović i Goran Marković, a u ostalima su Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić i Ksenija Marinković.

Direktor fotografije je Marko Brdar, a montažer Tomislav Pavlic. Producentica je Ankica Jurić Tilić iz Kinorame, koproducenti Petra Vidmar, Frenk Celarc, Nenad Dukić i Miroslav Mogorović.

Skladatelji su Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz, dizajner zvuka Julij Zornik, scenografiju potpisuje Mladen Ožbolt, kostimografkinja je Ana Savić Gecan, a majstorice maske su Mojca Gorogranc Petrushevska i Talija Ivančič. Snimatelj tona je Mladen Pervan, a pomoćnik režije Dragan Jurić.

Komentiraj

FOTO:Marko Lukunic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.