Cijeli sljedeći vikend u Europskoj uniji bit će posvećen Grčkoj s nizom sastanaka koji mogu odrediti budući izgled Europe.

U subotu u 15.00 sati sastaju se ministri financija eurozone, a u nedjelju u 16.00 sati šefovi država ili vlada 19 zemalja koje dijele zajedničku valutu. Nakon toga u 19. 00 počinje summit čelnika svih 28 zemalja članica Europske unije.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je u srijedu rekao da ćemo se u ponedjeljak “probuditi u drukčijoj Europi”, ako se u nedjelju ne postigne rješenje za Grčku.

  • U subotu u 15.00 sati sastaju se ministri financija eurozone, a u nedjelju u 16.00 sati šefovi država ili vlada 19 zemalja koje dijele zajedničku valutu.

 

Grčka je vlada već zatražila pomoć iz Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), trajnog fonda namijenjenog za pomoć zemljama eurozone u poteškoćama, a do četvrtka u ponoć mora dostaviti konkretan reformski program.

Nakon toga taj reformski program moraju analizirati tri institucije – grčki vjerovnici: Europska središnja banka, Komisija i MMF.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je u četvrtak da je telefonski razgovorao s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

“Danas sam razgovarao s premijerom Ciprasom. Nadam se da ćemo dobiti konkretne i sveobuhvatne prijedloge iz Atene. Ako se to dogodi, paralelno će nam trebati prijedlog vjerovnika. Realističan prijedlog iz Grčke morat će se poklopiti s jednako realističnim prijedlogom vjerovnika o održivosti duga. Tek tada imat ćemo dobitnu situaciju za sve. U suprotnom, imat ćemo letargičan ples kakav smo imali posljednjih pet mjeseci”, rekao je Donald Tusk na konferenciji za novinare nakon bilateralnog susreta s luksemburškim premijerom Xavierom Bettelom.

“U sljedećih nekoliko dana potrebna nam je dobra volja, ostalo je jako malo vremena”, rekao je Tusk.

Na to je uzvratio premijer Betttel, kazavši da za njega “dobra volja” više nije dovoljna. “Vrijeme za razgovore istječe, dobra volja nije više dovoljna i sada treba treba imati konkretne činjenice na papiru”, rekao je Bettel.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.