Malena trogodišnja djevojčica koja je ostavljena prije mjesec dana u parku u Velikoj Gorici i dalje se nalazi u Domu za nezbrinutu djecu u Nazorovoj, a niti policija ni Crveni križ zasad nemaju nikakve informacije tko je djevojčica, gdje je njena obitelj, a potpuna je nepoznanica i kako je djevojčica dospjela u velikogorički park.

Udruga “Are you Syrious” odlučila je pustiti sliku djevojčice u medije u nadi da će pomoči u rasvjetljavanju njenog identiteta.

Djevojčica je u Nazorovoj točno mjesec dana, došla je 5. listopada i bila je poprilično izgladnjela.

“Danas bili izvorni govornici, arapskog, urdu, turskog, farsija i nije pokazala ničim da razumije, zapravo premala je. Ne znamo da li nešto ne razumije. Dogovorili smo se s tim ljudima da povremeno dolaze da se opusti i u igri vidimo može li se identificirati jezik kojim govori”,  rekla je za portal Index.hr ravnateljica doma u Nazorovoj, Jasna Ćurković Kelava.

Ministarstvo socijalne politike i mladih kaže da će djevojčica ukoliko se i dalje ne bude saznalo gdje se nalazi njena obitelj, biti smještena u udomiteljsku obitelj i imat će sva prava kao hrvatski državljani.

“I dalje tražimo obitelj i nadamo se da će priča imati sretan kraj te da ćemo uz pomoć svih institucija pronaći obitelj, ali ako se to ne dogodi ona će ući u sustav socijalne skrbi i bit će smještena u udomiteljsku obitelj”, rekli su u Ministarstvu socijalne politike i mladih

Prije su imali slučaj razdvajanja u kampu Opatovac, ali se to brzo rješavalo. Tako su imali slučaj Sirijca koji se slučajno odvojio od ujne i ujaka koji su se ukrcali se bus, a on nije. Međutim kontaktiran je Međunarodni Crveni križ i pronađena je dječakova obitelj u Njemačkoj kamo će dječak otputovati.

Komentiraj