Za razliku od bogatijih zemalja zapadne i sjeverne Europe, Litva širom otvara vrata izbjeglicama koji bježe pred ratom na Bliskom istoku, ali malo njih želi ostati u toj zemlji.

“Spremni smo odmah prihvatiti izbjeglice, ali nema izbjeglica u Italiji i Grčkoj koji žele doći u Litvu”, rekao je u ponedjeljak potpredsjednik litanske vlade Rimantas Vaitkus.

“Čini se da izbjeglice znaju za Švedsku, Njemačku, Francusku, Veliku Britaniju, koje ili imaju bogati sustav socijalnog osiguranja ili aktivno privlače useljenike”, rekao je Vaitkus, čija je zemlje pristala prihvatiti 1105 izbjeglica, pretežno iz Italije i Grčke, u dvjema idućim godinama.

Stotine tisuća migranata iz Sirije i drugih bliskoistočnih zemalja otišlo je u Italiju i Grčku. Većina njih nastavila je prema bogatijim europskim zemljama, posebice Njemačkoj.

Litvanski bruto domaći proizvod po glavi stanovnika je oko tri četvrtine prosjeka EU-a u 2014., i na dvadesetom je mjestu među 28 država članica.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.