Izbjeglice koje posljednjih mjeseci dolaze u Njemačku nisu poseban teret za njemački zdravstveni sustav niti su u prosjeku bolesniji od domaćeg stanovništva, rekao je predsjednik Saveza njemačkih liječnika Frank-Ulrich Montgomery u četvrtak.

“Zdravstveno stanje izbjeglica ni izbliza nije takvo kakvo smo očekivali. Izbjeglice ne donose sa sobom zarazne bolesti, niti se radi o kronično bolesnim osobama. Postoje neke smetnje uzrokovane dugim i napornim putovanjem ali u pravilu se radi o zdravim mladim muškarcima”, rekao je Montgomery u razgovoru za dnevnik Die Welt od četvrtka.
One je objasnio da izbjeglice u prosjeku uzrokuju manje troškova za blagajne zdravstvenog osiguranje nego domaće stanovništvo.
“Mi to možemo”, ponovio je riječi njemačke kancelarke Angele Merkel glede izbjegličke krize, predsjednik Saveza njemačkih liječnika.
Montgomery je kritizirao praksu po kojoj izbjeglice trenutno u najvećem dijelu Njemačke za svaki odlazak liječniku moraju tražiti dozvolu od nadležnog socijalnog ureda.
Neke savezne zemlje poput Bremena i Hamburga te od 1.1. i Berlina i Sjeverne Rajne – Vestfalije, uvode tzv. zdravstvene karte za izbjeglice čime se olakšava pristup liječničkoj skrbi izbjeglica.
No izbjeglice, s kartom ili bez nje, nemaju pristup svim zdravstvenim uslugama kao “normalni” osiguranici poput zubne protetike.
Montgomery u svom razgovoru za Die Welt traži uvođenje zdravstvene karte za izbjeglice na području čitave Njemačke.
Montgomery je pohvalio i spremnost izbjeglica da se podvrgnu cijepljenju koja je više nego kod domaćeg stanovništva ali je istodobno kritizirao i neke pojave koje su uvjetovane kulturnim razlikama.
“Neke žene žele samo da ih pregledavaju ženski liječnici dok mnogi muškarci ne žele s liječnicama govoriti o problemima između pupka i koljena”, rekao je Montgomery ali je isto tako dodao kako se radi o “normalnom procesu” te da novopridošlima treba dati vremena da se prilagode njemačkoj svakodnevici.

Komentiraj