Bugarska, jedna od najkorumpiranijih zemalja u Europskoj uniji, priprema se za osnovanje posebnog, i kontroverznog, suda za korupciju na visokoj razini.

Nova institucija, koja će suditi ministrima, zastupnicima i gradonačelnicima, trebala bi biti osnovana za tri mjeseca u sklopu reforme kaznenog zakona, objavljeno je u službenom bugarskom glasilu u petak.

Bugarska, kao i susjedna Rumunjska, već je godinama pod posebnim nazdorom EU-a zbog raširene korupcije i već godinama trpi kritike zbog nedovoljnog napretka u borbi protiv te pojave.

Europska je komisija u svom posljednjem izvješću na tu temu zatražila izmjene kaznenog zakona kako bi se unaprijedio zakonski okvir za progon korupcije na visokoj razini.

Osnivanje posebnog suda, međutim, kritiziraju udruga bugarskih sudaca, nevladine organizacije i neke stranke koji upozoravaju na opasnost da se takav sud transformira u tribunal čije će presude biti politički motivirane.

Parlament bi o osnivanju suda trebao glasati u rujnu. Bruxelles podržava osnivanje posebne, centralizirane institucije za borbu s korupcijom jer je postojeća raštrkana na više neučinkovitih tijela.

Neovisno o problemima s korupcijom, Bugarska će u prvom polugodištu 2018. predsjedati Vijećem EU.

Komentiraj