Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar u ponedjeljak je u Brestovcu Orehovičkom u Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje je s potpredsjednikom Vlade Brankom Grčićem otvorio novu sportsku dvoranu osnovne škole, izrazio nadu da bi uskoro moglo doći do povećanja plaća nastavnicima, ali da bi to bilo deplasirano napraviti u predizborno vrijeme.

“Vrlo je teško sada, dva mjeseca prije izbora, povisivati plaću. To bi se moglo svakako protumačiti. Što se tiče proračuna Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, u tom proračunu doista nemamo sredstava za povišicu, ali razgovaramo s premijerom. Dogovor je da ćemo sindikati, ja i premijer sjesti za stol i vidjeti kada je realno”, rekao je ministar Mornar.

 

  • Pravilnik je, po ministrovu tumačenju, prvenstveno preventivnog karaktera te bi trebao ukazati što su neprihvatljiva ponašanja u školi, a kažnjavanje nije prvenstveni cilj pravilnika.

 

 

Dodao je da po njegovu mišljenju stvari kreću nabolje. Proračun se, kako je rekao, puni bolje nego prije, a i svi gospodarski pokazatelji su pozitivni. Zaključio je da će već u sljedećoj godini situacija biti bolja.

Ministar je na traženje novinara prokomentirao i novi pravilnik o pedagoškim mjerama koji je u primjeni od ove školske godine. Njegovo donošenje ministar opravdava činjenicom da su škole dosad u Hrvatskoj različito postupale, a ti su postupci u školama ovisili o njihovim statutima što je dovodilo do različitih situacija.

Pravilnik je, po ministrovu tumačenju, prvenstveno preventivnog karaktera te bi trebao ukazati što su neprihvatljiva ponašanja u školi, a kažnjavanje nije prvenstveni cilj pravilnika.

“To je jedan sustav mjera koji pokazuje kako postupati. Očekujemo da se prije primjene bilo kakve mjere iz toga pravilnika, prvo s učenicima porazgovara da se nastoji djelovati preventivno i da mjere koje su u pravilniku propisane budu krajnji izlaz”, izjavio je ministar. Najavio je skoru evaluaciju pravilnika čim se budu vidjeli prvi rezultati i koliko će se mjera uopće primijeniti. Mornar očekuje da onih najstrožih mjera neće biti mnogo, posebice bude li se preventivno djelovalo.

Prilikom otvaranja nove sportske dvorane osnovne škole u Brestovcu Orehovičkom ministar Mornar komentirao je i situaciju u gradnji novih objekata u školstvu te rekao da ih je “puno premalo” u odnosu na realne potrebe.

Mornar je podsjetio na činjenicu da je u prošloj školskoj godini u Hrvatskoj šesnaest škola još radilo u tri smjene te da je ove godine osamsto škola najavilo rad u dvije smjene, dok se još čeka da se izjasni oko 900 škola. Dodao je da situacija sa škologradnjom nije sjajna, ali se novi objekti pomalo grade.

Inače, izgradnja sportske dvorane u Brestovcu Orehovičkom stajala je gotovo sedam milijuna kuna. Sredstva za gradnju osigurali su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Općina Bedekovčina i Krapinsko-zagorska županija.

U izjavi za medije potpredsjednik Vlade Branko Grčić naglasio je da nažalost izgradnja škola i fakulteta više nije moguća kroz fondove EU. S druge strane moći će se graditi ili obnavljati studentski domovi, kaže Grčić, dodajući da to ide u prilog studentima iz siromašnijih obitelji koji bez takvog smještaja ne bi mogli podnijeti troškove studiranja.

Novom investicijom na području Krapinsko-zagorske županije zadovoljan je i župan Željko Kolar. Kaže da je ta županija veliko gradilište u obrazovanju, a da je samo iz vlastitog proračuna kroz ljeto uloženo više od 3,6 milijuna kuna radi poboljšanja uvjeta u školama. Najavio je i da su spremni projekti za ulaganje u školske objekte vrijedni oko 26 milijuna kuna što se tiče energetske učinkovitosti i da je dosada uloženo preko 20 milijuna kuna.

Za kraj je ministar Mornar dobrodošlicu u novu školsku godinu zaželio svim učenicima, a posebice prvašićima.

“Škola je vjerojatno najljepše razdoblje u životu čovjeka. Oni toga još nisu svjesni, ali vrlo brzo postat će svjesni”, zaključio je ministar podsjetivši na staru izreku ‘od kolijevke pa do groba najljepše je đačko doba’.

Prvašićima je požurio neka se paze u prometu, a svim osnovnoškolcima da radi sebe rade marljivo i stječu znanja koja im nitko ne može oduzeti.

Komentiraj

FOTO: Anto Magzan/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.