Finski premijer Juha Sipila, koji je rujnu prošle godine obećao kako će u svoju kuću u sjevernoj Finskoj primiti obitelj izbjeglica, sada je kazao kako obećanje neće moći ispuniti. U nedjelju je izjavio za radio YLE kako je taj plan stavljen na čekanje zbog sigurnosnih razloga, ali i dodao da će izbjeglicama pomagati na druge načine dok se situacija ne promijeni, prenosi Guardian.

“Zamolio sam sigurnosne stručnjake da procijene da li bi bilo sigurno da se obitelj s djecom doseli u tu kuću. Zbog velikog zanimanja javnosti, situacija je takva da njihovo useljavanje u ovom trenu nije razumno”, rekao je.

Sipila ima kuću u blizini glavnog grada Helsinkija, kao i službenu kuću. Smještaj koji je ponudio izbjeglicama nalazi se u njegovom rodnom gradu Kempele, gdje također ima kuću, u kojoj rijetko boravi.

Finska je prošle godine primila 32 tisuća tražitelja azila. Godinu ranije bilo ih je 3600. zbog ekonomske recesije, kod mnogih se Finaca javlja antiimigrantski osjećaj, a pojavile su se i skupine ‘osvetnika’, koji patroliraju ulicama i poručuju kako moraju zaštititi prave Fince od migranta.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.