Hrvatsko društvo skladatelja (HDS) u ponedjeljak je izrazilo razočarenje načinom na koji se izabrala pjesma koja će Hrvatsku predstavljati na Eurosongu. “Nakon 60 godina, Hrvatska se na Eurosongu neće natjecati hrvatskom pjesmom, već pjesmom stranih autora”, istaknuli su iz HDS-a.

Kao jedan od razloga zbog kojih bi se Hrvatska na Eurosongu trebala natjecati s hrvatskom pjesmom HDS navodi očuvanje hrvatskog identiteta. “Hrvatska je skupo platila svoju državnost i nacionalnu opstojnost. Danas se ona, na sreću, ne čuva puškom, nego njegovanjem hrvatskog jezika, glazbenih i ostalih kulturnih izričaja, te angažiranjem nacionalnih resursa i ljudi koji u Hrvatskoj žive i rade. Tko to ignorira, prodaje u bescjenje dio hrvatskog identiteta. Svijest o tome trebala bi postojati kod hrvatskih građana, a posebno među djelatnicima institucija kakva je Hrvatska radio televizija”, ističu iz HDS-a.

HDS ističe da Hrvatska ima glazbenu industriju, uspješnu u zemlji i u inozemstvu te podsjeća da u Hrvatskoj postoji niz aktivnih skladatelja od kojih je “jedan svojedobno napisao pobjedničku pjesmu Eurosonga, a njih nekoliko je stvorilo pjesme koje su se u proteklih dvadesetak godina plasirale među prvih pet”.

Na priopćenje HDS-a reagirala je i sama Nina Kraljić putem svog Facebooka, istaknuvši kako pjesmu plaća sama te HDS-u taj argument ‘apsolutno pada u vodu’.

“Ja od toga zarade nemam i što se mene tiče bitnija mi je Hrvatska. I da, nemate pravo opterećivati izvođača sa unutarnjom politikom. Kakve veze ima nacionalno domoljublje sa ovim?”, upitala se Kraljić dodajući da sve što rade, rade za što bolji plasman na natjecanju. “Stga biramo najbolje dobivenu pjesmu, ne biramo glazbu po nacionalnostima, to je apsolutna sramota. Ubijate ono što je glazba: univerzalni jezik i zajedništvo.”

Navodi kako je sam HDS rekao da hrvatski skladatelji šalju pjesme izvan hrvatskih granica, a pjevačice se pita zašto je problem kada je situacija obratna. “Samo mi imamo problem sa uspjehom čini se i uvijek smo najveći kritičari. Napisali bismo koliko smo hrvatskih pjesama dobili na ponudu ove godine, ali me sram. Sramota me i pričat o domoljublju na ovakav način. Ja, koja sam od starta pričala kako se želim baviti našom etno baštinom. Sramota me nakon milijun pogleda uopce ovo i pisati”, poručuje Kraljić.

Zaključuje kako strašno umara konstantna negativa, kritiziranje i egoizmi umjesto da svi imaju zajednički cilj. “I molim vas nemojte govoriti da ne želite nanositi štetu kad ju nanosite, umjesto da se posvetite pravom radu, a ne pričama!”, završila je Kraljić.

Komentiraj