Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić rekao je da je vrijeme za nacionalni konsenzus u svezi Kosova, s obzirom na sve veće raspoloženje u EU i inzistiranje na uključivanju Kosova u međunarodne organizacije poput UNESCO-a koju je Beograd službenim pismom upozorio na uništavanje srpske pravoslavne baštine na Kosovu.

“Mislim da je vrijeme za nacionalni konsenzus kako dalje s Prištinom, tim prije što Zapad više nije raspoložen da naziv Priština cirkulira u službenim dokumentima”, rekao je u ponedjeljak Nikolić novinarima u Beogradu.

Ocijenio je da se “vodi prljava igra prema Srbiji”.

“Uz pregovore u Bruxellesu, koji bi trebali potpuno definirati naše odnose, velik dio zapadne civilizacije i EU organiziraju izravno uključivanje prištinske administracije u mnoge međunarodne organizacije bez konzultacija sa Srbijom, izravnim preglasavanjem u tim organizacijama, što je nepristojno”, poručio je predsednik Srbije.

  • Službeni Beograd je prošlog tjedna poručio da nacrt pregovaračkog poglavlja 35 za pregovore u članstvu EU “nije prihvatljiv za Srbiju”.

Direktor vladina ureda za Kosovo Marko Đurić najavio je da će u  Bruxellesu 13. listopada Beograd pokrenuti teme koje nisu bile dio dosadašnjeg dijaloga, a nametnute su, poput zahtjeva Kosova za članstvom u UNESCO-u, te nacrt platforme za pregovaračko poglavlje 35 u kojem je “sporno mnogo toga”.

UNESCO je u ponedjeljak uvrstio na dnevni red zahtjev Kosova za članstvom u toj organizaciji, unatoč snažnom protivljenju Beograda.

Premijer Aleksandar Vučić poručio je  u pismu UNESCO-u i državama članicama da bi prijem Kosova bio “neutemeljen sa stajališta međunarodnog prava i zbog toga, kao i s političkog i moralnog aspekta, za Republiku Srbiju, apsolutno neprihvatljiv”.

Kazao je da je dosadašnji rad vlasti u Prištini nespojiv s načelima i ciljevima UNESCO-a.

“Sa ciljevima UNESCO-a nesumnjivo su nespojivi namjerno, sustavno, vandalsko uništavanje kulturnih i povijesnih spomenika svojih sugrađana, koji datiraju još iz XI stoljeća. Od završetka sukoba 1999. i raspoređivanja međunarodnih snaga, u miru, ukupno 141 srpski pravoslavni krišćanski objekat potpuno je uništen ili značajno oštećen, a sam UNESCO je četiri od tih bisera svjetske baštine: manastir Dečane, Pećku patrijaršiju, Gračanicu i Crkvu bogorodice Ljeviške,  stavio na Listu svjetske baštine u opasnosti”, ukazao je Vučić u pismu UNESCO-u i zemljama članicama u povodu zahtjeva Kosova za prijem u tu organizaciju.

Komentiraj

FOTO:HINA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.