Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je u ponedjeljak da će Srbija biti prinuđena zatvoriti granicu za migrante ako ih ne budu prihvatile ni zemlje Europske unije (EU), ocijenivši da se zbog toga Bruxelles neće ljutiti na Beograd kad se već nije ni na svoju članicu Mađarsku zbog njezina odnosa prema migrantima.

“Mi moramo zatvoriti granicu za migrante jer nisu ni željeli biti ovdje i živjeti s nama”, rekao je Nikolić novinarima naglasivši kako Beograd svakodnevno pregovara s Bruxellesom te da Srbiji nije potrebno više od 5.000 ili 6.000 mjesta za smještaj migranata.

“Nama ne trebaju kvalitetni smještajni kapaciteti za više od pet do šest tisuća ljudi, jer to onda znači kako netko planira da se ti ljudi ovdje duže zadržavaju”, ocijenio je srbijanski predsjednik.

Ako Srbija, po Nikolićevim riječima, postane “lijevak iz kojeg ne istječe voda jer su oni iza nje zatvorili granice”, onda će biti primorana i sama zatvoriti granicu.

“Mora se brzo reagirati u suradnji s EU i ako je Mađarska do sad nije naljutila, Srbija sigurno neće”, rekao je Nikolić, naglasivši kako se više ne može događati da migranti budu prvi put registrirani tek kad uđu u Srbiju “kao da su pali s neba ili s Marsa”.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić sastat će se tijekom dana s izvjestiteljem Europskog parlamenta za Srbiju Davidom McAlisterom i članovima Bundestaga iz redova CDU/CSU, a jedna od tema bit će i  aktualna migrantska kriza.

O suradnji u kontekstu migrantske krize bit će riječi i na sastanku izaslanstava Srbije i Mađarske danas u Budimpešti, gdje će se srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić sastati s visokim mađarskim dužnosnicima, dan poslije referenduma na kojem su se Mađari izjašnjavali o kvotama EU za prihvat migranata, na kojem su se građani izjasnili protiv kvota, ali na glasovanje nije izišlo više od 50 posto građana, zbog čega se referendum smatra neuspjelim.

(Hina) xvil ybr

Komentiraj

FOTO:Marko Mrkonjic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.