Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja izjavio je u ponedjeljak kako u Mostu čekaju službene odgovore na svoje zahtjeve o tripartitnoj vladi i nestranačkom premijeru koji bi trebali stići iz HDZ-a, no i dodao kako im se, iz onoga što je čelnik HDZ-a danas rekao, čini kako je ta stranka spremna podržati oba prijedloga.

  “Most čeka službeni odgovor HDZ-a koji bi trebao stići večeras, a iz onog što je predsjednik te stranke Tomislav Karamarko danas izjavio očito je da su oni, po nama, spremni na oba prijedloga”, rekao je Grmoja za Hinu.

 Pozvao je SDP – iz kojega su odbili te prijedloge nakon čega im je Most rok za konačni odgovor prolongirao do utorka – da još jednom razmisle i promijene mišljenje. “SDP je na Glavnom odboru žestoko odbio naše zahtjeve, a predsjednik te stranke Zoran Milanović je ponovio kako samo on može biti premijer. No, mi ih pozivamo da razmisle o svojim odlukama te da, iako konstatntno pokušavaju razbiti Most, prihvate suradnju i formiramo trojnu vladu”, rekao je Grmoja.

Istaknuo je da je Most, ako HDZ prihvati oba prijedloga, a SDP odbije, spreman nastaviti razgovore s HDZ-om oko formiranja reformske vlade s nestranačkim premijerom i dijelom nestranačkih ministara, uz jasne rokove provedbe reformi te evaluaciju nakon godinu dana.

“Ako nas SDP i odbije, mi smo spremni s njima surađivati u Saboru podržavajući njihove prijedloge s kojima se slažemo. Nećemo ni HDZ-u podržavati ono oko čega se ne slažemo. Naši zastupnici će pomno bdijeti nad onim što HDZ radi i nitko ne treba misliti da su naše ruke kupljene i  četiri godine u zraku“, poručio je.

Upitan o mandataru, Grmoja je tek kratko rekao kako će se o tome tek trebati usuglasiti. “To sad ne možemo komentirati jer još nismo dobili odgovore na naše zahtjeve. U službenoj izjavi koju očekujemo iz HDZ-a mora jasno pisati kako su spremni na suradnju s lijevom koalicijom te da su za nestranačkog premijera“, ponovio je.

 Grmoja je Hini rekao i kako se za sutra najavljeno Nacionalno vijeće Mosta možda i neće održati te kako sve ovisi o odgovorima koje očekuju. “Nisam siguran hoće li Nacionalno vijeće biti sutra, jer mi zapravo nemamo za donijeti nikavu odluku. Odluke donose HDZ i SDP. Eventualno, ako SDP odbije, možemo se sastati i razgovarati o načinu razgovora s HDZ-om i modelima stvaranja reformske vlade“, pojasnio je glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja.

 

Komentiraj

FOTO:Marko Prpic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.